Józsefvárosi piac: a háború folytatódik

Pénzcentrum2013. november 22. 17:20

A MÁV Zrt. megindította a végrehajtási eljárást pénteken a Komondor Kft.-vel szemben a józsefvárosi piac területének visszaszerzésére. A Komondor Kft. azt közölte: nem időt húz azzal, hogy nem adja át a józsefvárosi piac területét a tulajdonosnak, hanem a törvényben biztosított jogaival él.

A MÁV megindította a végrehajtási eljárást

A MÁV Zrt. megindította a végrehajtási eljárást pénteken a Komondor Kft.-vel szemben a józsefvárosi piac területének visszaszerzésére - közölte a vasúttársaság az MTI-vel.

Közleményében a MÁV Zrt. emlékeztet arra, hogy a bérlő a bérleti szerződés lejártának napján, november 21-én nem adta vissza a területet a vasúttársaság birtokába.

A MÁV Zrt. kérelmének beérkezését követően a közjegyző záradékkal ellátott iratot küld az illetékes végrehajtónak, aki felszólítja a Komondor Kft.-t az önkéntes teljesítésre, amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor hatósági kényszert alkalmazva járhat el a végrehajtó - írja közleményében a vasúttársaság.

A józsefvárosi piac területére 2013. november 21-én megszűnt a 2007-ben megkötött bérleti szerződés, amelyet a MÁV idén júniusban 150 napos határidővel felmondott. Mivel a felmondási határidő lejárt, ezért a bérlőt átadási kötelezettség terheli. November 21-én a Komondor Kft. a MÁV előzetes értesítése és a helyszíni felszólítás ellenére sem tett eleget az átadási kötelességének. A MÁV Zrt. a bérleti szerződésen kívül a közműszerződéseket is felmondta, ezért csütörtökön lezáratta a piac áramellátásának egy részét is - emlékeztet közleményében a MÁV Zrt.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. - az NFM tulajdonosi döntése alapján - idén június 3-án alapítói határozatban adta ki feladatként a MÁV Zrt. részére a józsefvárosi piacot üzemeltető Komondor Kft. bérleti szerződésének felmondását. A MÁV június 17-én közjegyzői okiratban felmondta a józsefvárosi piac bérleti szerződését.

A Komondor Kft. szerint nincs szó időhúzásról

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Komondor Kft. azt közölte pénteken az MTI-vel: nem időt húz azzal, hogy nem adja át a józsefvárosi piac területét a tulajdonosnak, hanem a törvényben biztosított jogaival él.

A közlemény szerint soha nem vonták kétségbe a piac bezárására vonatkozó döntést, ugyanakkor jogellenesnek tartják a bérleti szerződés felmondására vonatkozó közokiratot. Álláspontjuk szerint a dokumentum azért jogellenes, mert arra hivatkozik, hogy a területet akkor is át kell adniuk, ha a felmondás érvénytelensége miatt pert indítanak.

A Komondor Kft. jelezte, erről a MÁV-ot és az eljáró közjegyzőt is tájékoztatták, de nem kaptak választ. Azt írták, hogy ők megadták a lehetőséget a helyzet elkerülésére a vasúttársaságnak, de nem élt vele.

A cég visszautasította, hogy időhúzásról lenne szó és félrevezetőnek nevezte, ha valaki mást állít. Jogkövető magatartást tanúsítanak - tették hozzá.

Címkék:
vásárlás, józsefvárosi piac,