Csökken a sertés- és baromfiáfa, a tojásé marad

Pénzcentrum2013. október 3. 17:02

A szalámik és a felvágottak is 5 százalékkal adózhatnak. 2018-ig lenne fordított áfa a gabonafélékre.

Januártól a két ágazat valamennyi termékére 5 százalékos kulcs lépne életbe az élőállatoktól a szalámifélékig, a kolbászokig vagy a felvágottakig. A konkrétumokról a kormány dönt. Más alapvető élelmiszerek áfája nem csökken, de lesznek változások a fordított áfaadózásban. A VM kezdeményezi Brüsszelben, hogy a gabonafélék és az olajos növények fordított áfáját 2014 helyett 2018-ig lehessen hatályban tartani és további termékeket is bevonhat a "fordított rendszerbe".

A "10 százalék alatti" adó ma csak az 5 százalékos kulcsot jelentheti, mivel más adómérték bevezetéséhez meg kellene változtatni az 5 százalékos jelenlegit, és ezt - figyelembe véve az uniós egyeztetései kötelezettségeket is - januárig nem lehetne véghezvinni - mondta Czerván György. Tájékoztatása szerint az 5 százalékos áfa most csak a sertés- és a baromfitermékekre vonatkozhat, más alapvető élelmiszergazdasági ágazatok árucikkeire nem. A sertés- és a baromfiszektorban viszont az adócsökkentés valamennyi termékre kiterjedhet, mivel azok egy vámtarifaszám alá tartoznak. Így az 5 százalékos kulcsot az élőállatoktól a feldolgozott termékekig minden áruféleségre - így például a kolbászokra, a szalámikra vagy a felvágottakra is - alkalmazni kellene.

Czerván György szerint az már most biztos, hogy a tojás nem tartozik majd az 5 százalékos kulcs alá. Ugyancsak nem számíthatnak most áfacsökkentésre a malomipar, illetve a tej- vagy a zöldség-gyümölcs piac szereplői, akik szintén adómérséklést szorgalmaztak.

Címkék:
áfa, sertés, baromfi,