Trükkös módszerrel csapott be százakat az internetes csaló

Pénzcentrum2013. május 26. 13:02

Elfogtak a tatai rendőrök egy tolnai férfit, aki az interneten árucikkek eladásának meghirdetésével csalt ki pénzt emberektől. A gyanúsított az őrizetbe vétele után több mint százra becsülte a sértettek számát - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a rendőrségi eljárást egy tatai asszony feljelentése nyomán indították. A nő 45 ezer forintot utalt át egy bankszámlára, miután egy aukciós portálon számítógépet vásárolt, de a gépet sohasem kapta meg.

A nyomok a 26 éves Sz. Imréhez vezettek, akit csütörtökön vett őrizetbe a Tatai Rendőrkapitányság. A gyanúsított a kihallgatása során beismerte a bűncselekmény elkövetését. Elmondta, három számlán fogadta a meghirdetett, de a birtokában nem lévő eszközök eladásából származó összegeket. A férfi maga sem tudta megmondani, hány embertől csalt ki pénzt, 100 és 120 közöttire becsülte a sértettek számát. Az általa okozott kár milliós nagyságrendű.

A rendőrség Sz. Imre ellen üzletszerűen elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, és kezdeményezte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

Az aukciós csalás ellen is lehet védekezni

Az aukciós csalás egy internetes csalás, melyben az egyre terjedő aukciós oldalakat használja ki az átverő. Az aukciós oldalon regisztrál a csaló, majd olyan termékeket kínál eladásra, melyek valójában nem is léteznek. Hogy megbízhatóbbnak tűnjék a profil alapján, gyakran további felhasználói fiókokat is készít, és fantomvásárlásokat hajt végre a főprofillal, így annak lapján látszik majd a sok sikeres átadás, melyek valójában nem is léteztek, de bizalmat gerjesztenek.

Az aukciós csalás legegyszerűbb esete az, ha az eladó egyszerűen nem küldi az elnyert (és kifizetett) terméket, vagy küldi, de nem az, nem olyan, esetleg hamisítvány az adott tárgy. Ez utóbbi kategóriában leggyakrabban értékesnek hazudott ékszert, koncertjegyet, műszaki cikket találunk. Persze az is előfordul, hogy fiktív tárgyról van szó.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rendőrök azt tanácsolják, óvakodjunk az olyan eladóktól, akiknek kevés értékelésük van más felhasználóktól vagy meglepően alacsonyan árulnak, esetleg nem valódi lakcímmel vagy telefonszámmal regisztráltak.

Internetes vásárlás esetén legyünk elővigyázatosak. Olvassuk el a vevőről adott értékeléseket és nagyobb összegű vásárlás esetén kérjünk személyes találkozót. "Problémamentes" eladó esetén ez nem lehet akadály, de ha az eladó elzárkózik a személyes találkozótól, akkor élhetünk a gyanúval, hogy esetleg bűncselekmény áldozatává váltunk. Ha a személyes átvételre nincs lehetőség, akkor érdemes utánvételes fizetést kérni.

Címkék:
vásárlás, webshop, internetes értékesítés,