Drága lehet a lóhúsbalhé Magyarországnak is

Világgazdaság2013. március 4. 08:34

A lóhúsbotrány felerősítheti azokat a hangokat, amelyek a húskészítmények jelöléseinek változtatását szorgalmazzák. Ám az importba vetett bizalom is megrendült, nehéz helyzetbe hozva a hazai gyártókat is - írja a Világgazdaság.

"Az élelmiszeripar érdeke az lenne, hogy ha már szigorítás lesz, akkor azt átgondolt módon hajtsák végre, és minden piaci szereplőre egyformán érvényes legyen" - nyilatkozta a napilapnak Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének titkára.

"Hagyományosan az angol piac nem jelentős magyar húsfeldolgozók számára, de néhány hazai cég szállít kisebb-nagyobb tételeket a szigetországba" - nyilatkozta Éder Tamás. A Hússzövetség elnöke hozzátette: "a magyar élelmiszeripart ugyanakkor nehéz helyzetbe hozhatja, ha a mostani lóhúsbotrány felerősíti Európa-szerte a protekcionista törekvéseket. Magyarország alapvetően exportőr ezen a téren. Éppen ezért az országnak nem érdeke, hogy az Európai Unión belüli szabad árumozgást gátló folyamatok induljanak el" - tette hozzá az elnök.

 

Címkék: