Drágulhatnak a sertés- és baromfikészítmények

Világgazdaság2013. január 4. 09:03

A sertés- és baromfikészítmények esetében elkerülhetetlennek tűnik az áremelés - írja a Világgazdaság.

A baromfi- és sertéshús-készítmények esetében hozzávetőleg 5 százalékos drágulásra lenne szükség, kérdés azonban, hogy a termelők az áremelésre irányuló igényüket érvényesíteni tudják-e kereskedelmi partnereiknél - mondja Raskó György. Az agrárközgazdász szerint a vágósertés ára ugyan az elmúlt időszakban 410 forintról 385 forint körülire csökkent, ez azonban nem segít a húsiparon, hiszen ez még mindig magas. Raskó szerint egy számottevő forintgyengülés némileg javíthatna az exportáló húsipari és baromfiipari feldolgozók helyzetén.

A húsiparban tapasztalható feszültség mára a baromfiszektorra is jellemzővé vált - véli Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségének tagja. A magas takarmányárak drága élőbaromfit eredményeznek, a fogyasztók azonban nem tudják, és nem is akarják a drágább terméket megfizetni. A szektor termelői - különösen a csirke - és pulykahizlalással foglalkozók - bezárják üzemeiket, hónapok kérdése, és a feldolgozók egy része is be fog zárni - vélekedett.

Mivel a termelés nem éri meg, már most látható, hogy februárban és márciusban csökkenni fog a levágható mennyiség, ebben az esetben esély mutatkozik arra, hogy a beszállítók elérjék az áremelést. Fél éven belül egészen biztosan lesz áremelés a baromfitermékek esetében - mondta Bárány László.

 

Címkék:
baromfi terméktanács,