Sorban állnak a lapostévéért, elkapkodják a robotgépeket is

Orosz Márton2012. december 7. 05:22

Milyen műszaki cikket veszünk idén karácsonyra? Az előrejelzések szerint még mindig a műszaki cikkek vezetik a karácsonyi ajándékok toplistáját: válság ide, válság oda, a tavalyi év végi fogyasztási csúcsszezonban 10-11 milliárd forintért vásároltunk lapostévét, okostelefont, GPS-t, vagy akár Blu-ray lejátszót, és úgy tűnik, a kedv idén sem lankad.

A Gfk Hungária előrejelzése szerint az utolsó egy hónapban bizonyos területeken az éves összforgalom egynegyede is realizálódhat: legjelentősebb a háztartási kisgépek és fotó termékeknél (25 százalék), a barnaáruknál (tv, rádió, hifi) (22 százalék) és az IT készülékeknél (18 százalék). Ezek azok a fő területek, ahonnan a karácsonyi ajándékok is kikerülnek.

A GfK Hungária Kereskedelem és Technológia terület várakozásai szerint idén népszerű ajándékok lesznek a konyhai robotgépek, az elektromos fogkefék, a vasalók és a szépségápolási cikkek. Ezenkívül a fényképezőgépek, digitális fotókeretek azok, melyek karácsonykor rendszerint jól fogynak, ám az év többi időszakában kevéssé keresik ezeket a vevők.

A Pénzcentrum.hu körkérdésében áruházláncokat, gyártókat kérdezett arról, milyen forgalomra számítanak a műszaki cikkek terén, mik lehetnek a slágertermékek, tudatosabbak-e a vevők, mint korábban. Azt is megkérdeztük, egy-egy árkategóriában milyen ajándékokat javasolnak a tanácstalan, bizonytalan vevők számára.

Media Markt: a hétvégén már megindul a roham

Szánthó Balázs, a Media Markt koncepció menedzsere a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján december elején, 10-e körül indul meg a vásárlási roham. Nyilván mindez attól is függ, hogy alakul a naptár, mikorra esik az első hétvége.

A vásárlók természetesen egyre tudatosabbak, de nagyon sokan kérnek segítséget a Media Markt áruházak eladóitól is. Természetesen az elmúlt években történt gazdasági események megfontoltabbá tették a vevőket, akik tudatosabban tervezik a műszaki cikkek beszerzéseit és több információ alapján választanak. A Media Markt igyekszik mindenben segíteni azt a folyamatot, nemcsak a beszerzések tekintetében, hanem olyan szolgáltatásokkal, amelyekkel könnyebbé teszikk az alkatrész utánpótlást.

A karácsonyi időszak kiemelten fontos a kereskedelem egészében, így a tapasztalatok szerint sokan erre az időszakra időzítik a nagyobb értékű háztartási, szórakoztató elektronikai eszközök beszerzését vagy cserélését - mondta el Szánthó Balázs.

Várhatóan megugrik a televíziók, számítástechnikai eszközök, okostelefonok, kisebb értékű háztartási, konyhai eszközök iránt az érdeklődés. De sokan inkább az apróságokat keresik: gyakorlatilag minden termékhez kapható valamilyen kiegészítő eszköz, legyen az kábel, adathordozó, tároló, speciális igényekhez igazított csatlakozó, stb.


A Media Markt tippjei:

25 ezer forintig:

Rendkívül népszerűek különösen fiatalok körében a minőségi, és divatos színekben pompázó fülhallgatók. Vagy a kisméretű Hi-Fi berendezések. Hölgyvásárlóknak a szépségápoláshoz kapcsolódó termékek lehetnek vonzóak így például hajsütővasak, lábmasszírozók, és a kihagyhatatlan konyhai gépek.

25 ezer - 60 ezer forint között:

A Media Markt áruházak széles választékkal várják a kávéfőző berendezések iránt érdeklődőket. Emellett az idei év egyik slágere az e-book vagyis elektronikus olvasókönyv, amelynek segítségével egy egész könyvtárat vihetünk bárhová magunkkal, de nyelvtanulásra is kitűnően használható eszköz.

60 ezer-120 ezer között:

Ebben az árkategóriában már komolyabb számítástechnikai eszközök is elérhetőek. Nagyon népszerűek a tablet gépek, a legfiatalabbak pedig biztosan nagyon örülnek egy modern játékkonzolnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De ha nincs ötlet, akkor még mindig ott az ajándékkártya vagy az úgynevezett élménykártya, aminek segítségével számtalan program közül választhat az, akit meglepünk vele. Legyen szó Forma 1-es szimulátor kipróbálásáról, esetleg egy borkóstolón való részvételről, vagy az unoka főzőtanfolyamra való beíratásáról.

Auchan: a karácsony előtti napokig vásárolunk tudatosan

A műszaki termékek közül a karácsonyi időszak nagy slágerei általában a televíziók, kis háztartási gépek, illetve a barkácsgépek - és persze a mobiltelefonok. Míg az elmúlt években a GPS-ek örvendtek nagy sikernek, a közelmúltban az okostelefonok voltak keresettek, az idei évben - az Auchan szerint - a tabletek lesznek a sztárok - mondta el lapunknak Várkonyiné Gillemot Katalin, az áruházlánc kommunikációs igazgatója.

A hipermarket-láncnál november közepe óta folyamatosan növekvő forgalmat tapasztalnak a műszaki osztályon, s ez karácsony közeledtével egyre intenzívebbé válik. A válság beköszönte óta nem csak a műszaki termékek megvásárlásakor, de kisebb értékű termékeknél is a vásárlók előbb tájékozódnak (interneten, akciós újságból, barátoktól), s csak utána vásárolnak. A kommunikációs igazgató szerint a karácsony előtti egy-két napon csökken ez a tudatosság: senki nem akar üres kézzel a fa alatt állni, s igyekszik valamilyen jó ajándékot beszerezni - ilyenkor már gyakran elmarad az előzetes tájékozódás.

Az Auchan tippjei:

25 ezer forintig : kis háztartási gép, egyszerűbb tablettek, micro-hifi

25 ezer - 60 ezer forint között:
mobiltelefon, nyomtatók, konyhai gépet (pl. mindent tudó robotgépek)

60-120 ezer forint között:  TV-k, házimozik, laptopok.

Az Auchannál kiemelték, hogy mindhárom árkategóriában kaphatóak táblagépek, sőt, az áruházakban a 120 ezer forintnál is drágább Apple készülékeket is forgalmazzák.

Mit mondanak a gyártók?

Az előrejelzések szerint még mindig a műszaki cikkek vezetik a karácsonyi ajándékok toplistáját: válság ide, válság oda, a tavalyi év végi fogyasztási csúcsszezonban 10-11 milliárd forintért vásároltunk lapostévét, okostelefont, GPS-t, vagy akár Blu-ray lejátszót, és úgy tűnik, a kedv idén sem lankad.

Címkék:
kisméretű okostelefon,