Egyre többen váltanak bankkártyára külföldi utazásaik során is

Pénzcentrum2012. november 24. 11:08

Az elmúlt években egyre többször és egyre nagyobb értékben használjuk vásárlásra a bankkártyánkat külföldön. Nem volt ez másképp 2012 első három negyedévében sem: a külföldi vásárlások egy kártyára vetített száma és értéke is több mint húsz százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A növekedés annak ellenére töretlen, hogy a külföldre utazók száma 2009. óta évi 2-3 százalékkal csökken - közölte saját kutatásra hivatkozva a MasterCard.

A kártyatársaság lapunkat arról tájékoztatta, hogy a leggyakrabban továbbra is Ausztriába utaznak a magyar bankkártya birtokosok, a második legkedveltebb célpont Horvátország, majd Németország és Olaszország következik a sorban.

Kovács Szabolcs, a MasterCard ügyfélkapcsolati vezetője elmondta, hogy jelenleg az utazáshoz kapcsolódó költségek 20-25 százalékát fizetjük bankkártyával. Ezen belül nagyobb arányban veszünk utazási szolgáltatást, menetjegyet, repülőjegyet és valamivel kisebb mértékben fizetünk a szállásért bankkártyával. Ennél kevesebbszer, de évről-évre egyre gyakrabban előkerül a plasztik a külföldi szolgáltatások, éttermi számlák kiegyenlítésekor is.

A MasterCard szakértője azt is kiemelte, hogy a jó ütemű növekedés ellenére még bőven van tere a fejlődésnek, hiszen továbbra is kevesen, az ügyfelek alig harmada tudja, hogy a külföldi kártyás vásárlásnak általában nincs külön díja. Részben ezért illetve megszokásból sokan továbbra is valamelyik hazai pénzváltónál szerzik be a külföldön használni kívánt készpénzt. Jóllehet a külföldi kártyás vásárlás és az átgondolt ATM-használat jóval gazdaságosabb megoldás lenne a külföldi fizetések rendezésére - tette hozzá Kovács Szabolcs.

Jó hír, hogy akik nyaralás alatt is előveszik a bankkártyájukat nagyobb részben használják a plasztikot vásárlásra: minden tíz külföldi MasterCard tranzakcióból kilenc vásárlás és csak egy készpénzfelvétel. Ennek elsődleges oka, hogy a kisebb mértékű készpénz és fokozottabb kártyahasználat biztonságosabb megoldás külföldön, mivel a kártya elvesztése esetén a fizetőeszköz azonnal letiltható, míg a készpénz nem. Sok bankkártyához utazási biztosítás is kapcsolódik, valamint számos hotelben a szobafoglalás feltétele a bankkártyás letét elhelyezése, ezért mindenképpen érdemes kártyával útnak indulni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kovács Szabolcs szerint a külföldi kártyás vásárlások esetében is megfigyelhető az a tendencia, hogy a kártyabirtokos, aki egyszer kipróbálja, hogy külföldön is használja vásárlásra a bankkártyát és megtapasztalja ennek az előnyeit, egyre gyakrabban él majd ezzel a készpénzkímélő lehetőséggel.

Címkék: