Pofátlan árak a pesti Karácsonyi Vásárban: 10 deka kolbász 550

Pénzcentrum2012. november 19. 12:04

Lassan a Hungaroringet idézi a Budapesti Karácsonyi Vásár, de az is lehet, hogy egyszerűen csak a külföldi pénztárcákra szabták az árakat.

November 16-án 14. alkalommal nyílt meg a Vörösmarty téren a Budapesti Karácsonyi Vásár. "Színes programkínálatú kulturális és gasztronómiai fesztivált rendezünk" - mondta az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője.


A látogatókat zsűrizett kézműves termékekkel, gasztronómiai különlegességekkel, színpadi fellépésekkel várják; összesen 122 árusítóhelyet és látványműhelyt alakítanak ki a rendezvény helyszínén, a vásári finomságok mellett a magyarországi ünnepi szokásoknak megfelelő fogások is megkóstolhatók, így például halételek, töltött káposzta és libamáj.


Idén két színpad fellépői szórakoztatják a közönséget: énekmondók, nép-, dzsessz-, utca- és világzenészek. A programot táncház és bábszínházi előadások is színesítik. A vásár díszvendége Kalocsa városa.


Az árak is ünnepiek

A Pénzcentrum.hu helyszíni tapasztalatai szerint nem csak a színvonal, az árak is a nagy európai karácsonyi vásárokat idézik. A kézműves termékek bár mutatósak és sok esetben valószínűleg egyediek is, első látásra meglehetősen drágának tűntek.


Az irreálisnak tűnő árak leginkább az ételeknél látszanak: a vásáron tucatnyi vendéglátóhely - köztük lacipecsenyék, gesztenyesütők, rétes-és kalácskészítők- várják a vevőket. Az árakra jellemző, hogy 5 db sült gesztenyét 600 forintért kínáltak (mégis, az egyik legnagyobb sor itt alakult ki). A sült kolbászból 550 forintba kerül 10 dkg, egy szelet kenyér hozzá 100, egy adag savanyúság 500 forint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A tócsniból 800 forint egy adag, a sztrapacska juhtúróval, pörccel 1500 forintba kerül. Egy sült libacomb párolt káposztával 2400 forint, míg a töltött káposztáért - cipóban- 1800 forintot kérnek. Aki desszertre is vágyik, fel kell készülnie arra, hogy a rétesek 600 forintba kerülnek, a kürtős kalács 800-900 forinttól kezdődik, egy darab hókifli 120 forint.


Egy sarokra a "hivatalos" karácsonyi vásártól a budapesti luxus-bevásárlóutcán, a Fashion Street-en is találkozhatunk hasonló - igaz, sokkal kisebb- rendezvénnyel. Itt az árak is magasabbak egy fokkal, igaz, vasárnap este így is sokan ettek-ittak, vásároltak. Itt egy perec 600 forintba, egy szendvics 900-ba, a sült kolbász szálanként 1600 forintba, 10 dkg grillezett csülök 750 forintba kerül.

Bár első látásra magasnak tűnnek az árak, még mindig messze elmaradnak azoktól, amikkel nyáron találkoztunk a Forma-1 Magyar Nagydíj bejáratánál. Mogyoródon egy melegszendvicsért 2 ezer forintot is elkértek, egy hamburger 2 500, 10 dkg csülök 900, a grillezett kolbász darabja 2 800 forintba került. Egy darab almáért 500, egy szelet dinnyéért 750 forintot fizethettek a sportrajongók.

Címkék: