Egyre több az Android

Pénzcentrum2012. november 5. 09:03

A harmadik negyedévben minden négy eladott okostelefonból hármon a Google Android típusú operációs rendszere fut, ezzel tovább tágult a Google és az Apple operációs rendszere között lévő olló - áll egy most publikált kutatásban a Reuters szerint.

Az Androiddal futó Samsung, HTC és más gyártók csaknem megduplázták eladásaikat a harmadik negyedévben elérve a 136 milliós eladási darabszámot az IDC piackutató cég szerint. Ezzel az Android az egy évvel ezelőtti 57,5%-ról 75%-ra növelte részesedését a globális okostelefon-piacon. Az Apple ennél csal szolidabb mértékben 13,8%-ról 14,9%-ra növelte részarányát a iOS-szel. A növekedés jelentős része a Blackberry és a Symbian-t futtató mobilok kárára történt. Az IDC elemzője szerint az Android részarányának jelentős növekedése az egyéb szolgáltatások, mint keresők, térképek és ingyenes programok könnyű elérhetőségének tudható be.

A Google egyik nagy előnye, hogy operációs rendszerét ingyen adja a gyártóknak, és elsősorban az online reklámokból szerez bevételt, amikor a fogyasztók az Androidon futó szolgáltatásokat használják. A Research in Motion Blackberry operációs rendszerének részaránya 9,5%-ról 7,7%-ra zsugorodott, míg a legnagyobb vesztes a Symbian volt, mely 14,6%-ról 4,1%-ra esett vissza. A Nokia néhány telefonján még mindig a Symbian szoftvert használja, bár a finn gyártónál már kezdenek átállni a Microsoft által kínált szoftverre. A Microsoft mobil verziója 3,6%-os részarányt tudhat magáénak a legutóbbi negyedévben értékesített okostelefonok között. Az IDC szakértői kiemelték, a Microsoft Phone 8-as operációs rendszer még csak a közelmúltban indult útjára, így a gyorsan növekvő piacon könnyedén javíthat pozícióján az új szoftver.

Címkék: