Megsokszorozódott a postázott hamisítványok mennyisége

Pénzcentrum2012. augusztus 14. 15:34

2009 óta megháromszorozódott azon esetek száma, amikor postai úton küldött hamisítványokat füleltek le a hatóságok. A jelenség hátterében az internetes rendelések térhódítása áll a kereskedelemben - derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület beszámolójából.

Míg 2009-ben összesen tizenötezer esetben találtak postai küldeményben hamisított terméket az európai vámhatóságok, addig 2011 során már összesen 57 ezer alkalommal akadt fenn a rostán hamis portéka. Ez mintegy 280 százalékos emelkedésnek felel meg. Az összes lefoglaláson belül is jelentősen emelkedett a postai úton való továbbítás aránya: míg 2009-ben az esetek egyharmadában ilyen küldeményben találkoztak a szellemi tulajdonjogokat sértő áruval, addig tavaly már kétharmadra rúgott részesedésük az összes lefoglalásból.

2010 óriási előretörést hozott, de a postai küldemények 2011-ben is egyre jelentősebb közvetítő csatornává váltak. Elsősorban a hamis cipők, ruhák, elektronikai termékek és pipereholmik számának növekedése számlájára írható, hogy 17 százalékkal emelkedett a lefoglalások száma 2010 és 2011 között.

A leggyakoribb lefoglalt termék a fenti kategóriák térhódítása ellenére is a hamis gyógyszer maradt. A postai úton küldött, lefoglalt hamisítványok egyharmada orvosság volt az Unióban - legalábbis e megjelöléssel árusították portékájukat a csalók.

A postai út tehát egyre fontosabbá válik a lefoglalások számát tekintve, azonban a lefoglalt termékek mennyisége szempontjából - természetesen - továbbra is elmarad a közúti (kamionos) vagy tengeri szállítmányoktól. Postai úton ugyanis jellemzően kiskereskedelmi vagy egyéni fogyasztási mennyiségben rendelnek, gyakran a hamisítványok megtévesztett végfelhasználói.

Címkék: