Törvényt sértett a TV2? Újra vizsgálja a GVH a Megasztárt

Pénzcentrum2012. augusztus 6. 12:07

Versenyhivatali eljárás folyik a TV2 televízióadót működtető vállalkozás, az MTM-SBS Zrt. ellen - értesült a Pénzcentrum.hu. A hatóság azt gyanítja, a csatorna egyik legnépszerűbb műsora, a tehetségkutató Megasztár 6. szériájának reklámozásakor megtévesztette nézőit.


Információink szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több reklámszöveg igazságtartalmát is vizsgálja. Úgy tudjuk, "A Megasztár kezdete óta a hazai könnyűzenei élet közel háromnegyedét a Megasztár tehetségei adják", "Az Euróvíziós Dalfesztivál idei magyarországi döntőjében a résztvevő előadók felét a Megasztár indította el a siker útján", illetve "A Megasztár minden idők legnézettebb magyar, zenés tehetségkutató sorozata" mondatok szúrják a hatóság szemét.

Az eljárás megindítása önmagában persze nem jelenti azt, hogy a fenti állítások nem felelnek meg a valóságnak. A GVH a felmerült gyanút igyekszik tisztázni. A TV2-nek azonban nem lesz könnyű dolga. A versenytörvény szerint ugyanis a reklámok állításait minden esetben a hirdetőnek, azaz most a TV2-nek kell adatokkal alátámasztva, minden kétséget kizáróan igazolnia.

Ha ez nem sikerül, az azt jelenti, hogy a reklámok megtévesztették a nézőket, amit viszont törvényt tilt. A jogszabály megsértése miatt bírságot kell fizetni, ami egy olyan nagy árbevételű vállalkozás, mint a TV2 esetében több tízmillió forintra is rúghat. A GVH legkorábban ezév októberének közepére dönthet az ügyben.

Ilyesmi egyébként megesett már korábban a TV2-vel. A GVH 2006-ban 40 millió forintra büntette a társaságot egyik műsorának reklámja miatt. A csatorna ugyanis 2005-ben úgy hirdette a Született Feleségek című sorozatát, hogy az "2005 legnépszerűbb sorozata". Csakhogy ezt az állítását a TV2 akkor nem tudta hitelt érdemlően igazolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A versenyhivatal 2009-ben vizsgálódott már a Megasztár miatt is. A tehetségkutató 4. szériájában ugyanis a csatorna menet közben megváltoztatta a telefonos szavazás szabályait, anélkül, hogy erről előre értesítette volna a nézőket. Emiatt sokan feleslegesen szavaztak. A TV2 abban az eljárásban nem kapott bírságot, mivel kötelezettséget vállalt arra, hogy a hoppon maradt nézők végül feleslegesnek bizonyuló SMS-es vagy telefonos szavazatainak árát visszafizeti.

 

Címkék:
versenytörvény,