Ilyen drága lesz jövőre a cigaretta

Pénzcentrum2012. július 25. 10:03

A dohánytermékek jövedéki adójának emelése, illetve a trafiktörvény borítékolhatóan átalakítja a teljes cigarettapiacot. A jelenlegi tervezet szerinti emeléssel egy doboz cigaretta átlagára jövő őszre 850−950 forint közé emelkedik, a sodródohányé pedig 19 szálra vetítve is minimum 550 forint körül lesz, miközben a feketepiacon egy doboz cigaretta 350−450 forintért kapható - írja a Napi Gazdaság.

Különösen a sodródohány árának emelése növelheti az illegális forgalmat, mert annak ára eddig körülbelül megegyezett az illegálisan árult cigarettáéval.A Napi Gazdaság úgy tudja, a Nemzetgazdasági Minisztérium jövőre 600 millió szál legális termék kiesésével számol, ami 5 százalék alatti fogyasztáscsökkenést jelent. A tárca nem számol a sodródohány forgalmának visszaesésével, de növekedésével sem − pedig a részletek épp e szegmens alakulásában rejlenek. A nemzetközi tapasztalatok alapján nem kizárt, hogy a feketepiac már jövőre 10 százalékosra ugrik, amivel Magyarország a cigaretta jövedékiadó-szintjével együtt a fejlett uniós tagországok mellé kerülne. Nagy jóindulattal még kezelhetőnek is lehetne nevezni a folyamatokat, ha azonban az illegális csatornák megnyílnak, rövid idő alatt duplázódhat a feketén történő értékesítés, ami a pillanatnyi dohányfogyasztási adatokkal számolva összességében 100 milliárd forint nagyságrendű jövedékiadó- és áfakiesést okozha

A piacot mindez alaposan megtépázza, a kiskereskedelmi rendszer és kapacitások átalakításával munkahelyek megszűnéséhez vezet, a magyar dohánytermesztők termékeit pedig senki sem vásárolja fel. Minden ötödik doboz cigaretta csempészáru lehet − Görögországban például ez már megtörtént.

Címkék: