Így használd a bankkártyádat külföldön: fontos tudnivalók

Pénzcentrum2012. július 23. 12:36

Alig találunk olyan kedvelt nyaralási célországot, ahol gondot jelentene a készpénzfelvétel vagy a kártyás fizetés. Épp ezért egyre kevésbé szükséges készpénzt vinni magunkkal a nyaralásra - a Pénzcentrum.hu mutatja a legfontosabb tudnivalókat a külföldi kártyahasználathoz.

Utazásunk előtt mindig ellenőrizzük bankkártyánk érvényességét, és nem árt feljegyezni azokat a telefonszámokat sem, ahol az esetleg ellopott vagy elveszett kártya letiltható (ezt a számot ne a pénztárcában, hanem például a telefonban tároljuk). Érdemes ellenőrizni a bankkártyához tartozó napi darabszám és összeglimiteket is, hiszen a megszokott, vagy a bank által beállított alap napi limitek külföldi kártyahasználat esetén alacsonynak bizonyulhatnak (például külföldi szállásfoglalás vagy autóbérlés során). A külföldre utazók számára a dombornyomott kártyák előnyösebbek lehetnek, mivel ezek világszerte elfogadottabbak.

Ha esetleg eddig nem tettük volna meg, érdemes bankunktól olyan SMS-szolgáltatást igényelni, melynek keretében valamennyi kártyás tranzakcióról értesítést küldenek nekünk. Így mindig figyelemmel követhetjük a pénzmozgást, és illetéktelen kártyahasználat esetén azonnal letilthatjuk azt. Amennyiben a kártyás fizetésnél az aláírását is kérnek, lehetőleg mindig olvassuk el figyelmesen, mit írunk alá.

A külföldi kártyahsználat veszélyei gyakorlatilag ugyanazok, mint itthon - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Fejes Kálmán, a MasterCard Europe kártyabiztonsági szakértője. Ott is biztonságosabb, ha egy bevásárlóközpontban veszek fel pénzt, vagy ha egy bankfiók előterében elhelyezett automatát használok. Külföldi utazásnál is bátran használjuk vásárlásra a kártyánkat: Európában a vásárlások több mint 90 százaléka chip-alapon, azaz kimondottan biztonságos módszerrel történik. Bankunknál általában bejelenthetjük, hogy hová utazunk, abból a célból, hogy erősebb monitorozást használjanak a kártyánkra.


A pénzintézetek nyilvántartanak kockázatosabb országokat, ezek szezonálisan változhatnak. A bankok ismerik ezeket a szezonálisan fellépő kockázatokat, és megfelelő monitorozással ezeket nyomon is követik.

Aki pedig nemcsak évi egy-két alkalommal vág neki a világnak, annak érdemes elgondolkoznia devizakártya kiváltásán is. E kártya mögött ugyanis nem forint-, hanem devizaszámla van, vagyis az ügyfél a saját devizáját költheti, tekintet nélkül arra, hogy éppen hogy alakul a forint árfolyama az adott devizához képest.

Mennyibe kerül?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A külföldi kártyás fizetés az esetek túlnyomó többségében díjmentes, de erről utazás előtt érdemes érdeklődni bankunk ügyfélszolgálatán. A külföldi kártyás fizetésnél alkalmazott devizaátváltási árfolyamokról és a készpénzfelvétel (bankfiók és ATM) költségeiről minden esetben előzetesen tájékozódjunk a kártyát kibocsátó banknál.

A külföldi kártyás vásárlások elszámolása néhány legtöbbször banki középárfolyamon történik. A pénzváltás helyett mindig érdemes elővenni bank- és hitelkártyánkat a kasszáknál, hiszen nemcsak kényelmesebb, de olcsóbb is lehet így a külföldi tartózkodás.

Több, magyar leányvállalattal rendelkező pénzintézet kínál ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget külföldi fiókjaiban. Érdemes utánanézni, hogy van-e az adott országban fiókja bankunknak, ahol pénzváltás helyett egy helyi automatából juthatunk a helyi valutához. Érdemes utánajárni a külföldi készpénzfelvételkor használt átváltási árfolyamnak is.  Több banknál vételi árfolyam helyett középárfolyamon vehetünk helyi fizetőeszközt, ami egy családi nyaralás költségvetésén akár több ezer forinttal is könnyíthet. A nyári szezonban több hazai bank is nyújt hasonló szolgáltatást ügyfeleinek. AzFHB például egyszeri külföldi ingyenes készpénzfelvételt biztosít az üdülési szempontból két legforgalmasabb hónapban.

Címkék:
mastercard árfolyam,