Hamarosan a multik polcain is magyar lesz a görög

Világgazdaság2012. július 5. 09:02

Kedvez az időjárás a dinnye érésének. A 40 Celsius-fok körüli hőmérséklet ugyanakkor egyszerre áldás és gond is a gazdáknak - írja a Világgazdaság.

A dinnyeföldeken már hajnalonként dolgoznak a gazdák. Locsolnak, levelek alá bújtatják a termést, vannak, akik takarásra is kényszerülnek, hogy ne égjen meg, ne főjön meg a gyümölcs. A 40 Celsius-fok körüli hőmérséklet ugyanis egyszerre áldás és gond is a gazdáknak. A dinnyések elmondták, az elmúlt évben már bevált az államilag támogatott dinnyekampány, nőtt a hazai fogyasztás. Kampány idén is lesz, de a legjobb ösztönzés mégis csak a kánikula. A dinnye ugyanis csak a legnagyobb melegben fogy.

A Békés megyei településeken egyre több az utcai árus. A dinnyeföldektől néhány kilométernyire már 120-160 forintért is kapható a dinnye kilója, 30-40 kilométerrel távolabb pedig 220 forintért kínálják a medgyesi dinnyét. A sárgadinnye ára pedig 150-320 forint között mozog kilónként. A múlt héten még szinte minden "multiban" külföldi dinnyét árultak, néhány boltban már akciózva, 120-130 forintos kilónkénti áron. A polcokon fokozatosan átveszi a helyet a magyar görög.

 

Címkék: