Dinnye-mutyi: már kapható, pedig még be sem érett

Magyar Hírlap2012. július 2. 09:03

A regisztrált dinnyetermelők teljes körű ellenőrzését rendelte el mától a vidékfejlesztési miniszter. Az intézkedés a csalók kiszűrésére irányul. Országszerte előfordul ugyanis, hogy a kereskedők hazai termékként árulják a dinnyét, holott nálunk még be sem érett - írja a Magyar Hírlap.

A tavalyi rendhez hasonlóan idén ismét lehet a városközpontokban, forgalmas helyeken dinnyét venni. A kijelölt területeken csak olyan termelők árusíthanak, akik őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek. A csalások kíszűrésére ugyanakkor előzetes ellenőrzésekre van szükség.

Idén egyébként - az időjárási anomáliák ellenére - kiváló minőségű lesz a dinnyetermés, a főszezonban, július második felében hetven-nyolcvan forintos kilogrammonkénti árra számíthatunk. A hazai igényeket teljes egészében ki tudják elégíteni a termelők, és az európai uniós piacra is jut majd a magyar áruból. Ugyanakkor továbbra is harcolni kell a nepperek ellen. Sokan még mindig Romániából és Macedóniából hoznak be rossz minőségű dinnyét, majd azt magyar termékként értékesítik.

 

Címkék: