Sikerrel zárul a foci Eb a hamisítók számára is

Pénzcentrum2012. július 1. 12:01

Hiába foglalta törvénybe a futball-Európa-bajnokság védjegyeinek védelmét Ukrajna, a hamisítványok értékesítése virágzik a térségben: kabalafigurák, nemzeti mezek, logós papucsok, minden kapható, amit csak egy sportrajongó megkívánhat.

Az ukrán kikötőváros, Odessza területén található "7 km" piac, ahogy már a neve is mutatja, elképesztő méretű: 110 futballpályányi területén ezrével sorakoznak a konténerek, amelyek blokkonként eltérő színű festése segít a napi 200 ezer vásárlónak, hogy ne tévedjenek el a labirintusban. A piac mintegy 60 ezer embernek ad munkát, akik napi 20 millió euró értékű árucikket értékesítenek vevőiknek. Bár a piacvezetés állítja, a kínálat teljesen legális, a valóságban ez nem így van - számol be a helyzetről a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

A konténerekben hamis Adidas és Lacoste cipők, hamisított Louis Vuitton táskák, és újabban hamis EB szuvenírek sorakoznak. Ez utóbbiak között minden megtalálható, ami a futball EB-t Lengyelországgal együtt szervező Ukrajna vásárlói számára csak érdekes lehet: nemzeti csapatok mezeinek replikái, hamis Euro 2012 felirattal ellátott papucsok, törülközők, a sportesemény kabalafiguráinak képével díszített bögrék, tálkák, labdák és ruhaneműk. A hamis termékek miatt jelentős bevételkiesés éri az UEFA-t.

A sportesemény előtt Ukrajna ugyan törvénybe iktatta az UEFA védjegyeinek védelmét, de a jogszabály önmagában keveset jelent. Az olyan feketepiacoknak ugyanis, mint a 7 km, megvannak a befolyásos támogatói a hatósági szervek körében, amelyek megvédik ezeket az ellenőrzéstől: a piac vezetője például korábban magas beosztású katonatiszt volt, egyik befektetője pedig tagja a városi tanácsnak. A Spiegel szerint nyílt titok, hogy az odesszai vámszervek vizsgálat nélkül továbbengedik a Kínából és Törökországból származó, a piacra szánt hamisítványokat, hiszen ezek megkapják a maguk részesedését a csempészett áruból.

A piac ráadásul nem csak kiskereskedelmi tételben szolgálja ki a vevőket. Az Odesszába érkező csempészáru egy részét a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság felé szállítják tovább. Mivel a földsávnyi területen elhelyezkedő államot a világ egyetlen országa sem ismeri el hivatalosan, a terület a hamisítók bástyájául szolgál. A régióból a szomszédos Moldova, majd Románia, és így az Európai Unió felé szállítják tovább a cikkeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: