Saját táblagépet mutatott be a Google

Pénzcentrum2012. június 28. 13:32

Bemutatta saját táblagépét a Google, amely július közepétől lesz megvásárolható. A piac hatalmas növekedés előtt áll, a Gartner elemzői szerint az idei évben az értékesítések volumene megközelítheti a 120 millió darabot. Egyelőre két szereplő dominálja a táblagépek piacát, az Apple az iPaddel és az Amazon a Kindle Fire-rel. Az internetes keresőóriásként berobbant Google jelenleg uralja az online hírdetési piacot, mobil operációs rendszere a legelterjedtebb a világon, mobiltelefonok tabble gépek használják évek óta.

Saját készülékkel lép be a táblagépek piacára a Google. A társaság tegnap San Fransisco-i fejlesztői konferenciáján bemutatta a Nexus 7 névre keresztelt táblagépét, amely július közepétől 199 dolláros ártól lesz megvásárolható. A készülék 7 colos kijelzővel rendelkezik majd és az Android operációs rendszer legfrissebb, "Jelly Bean" névre keresztelt verziójával működik majd. A táblagép a tajvani Asustek Computer számítógépgyártóval együttműködésben készült.

A Google nem szándékozik kimaradni abból a hatalmas növekedésből, amit a táblagépek piaca jelent. A Gartner statisztikái szerint idén megduplázódhatnak az értékesítések, 118,9 millió darabra rúghatnak. A piacot jelenleg az Apple iPadje dominálja, több mint 60%-os piaci részesedéssel, a második legnagyobb szereplő pedig az Amazon a Kindle Fire-rel. A Samsung is megjelent saját táblagépével, ami a Google Android operációs rendszerével fut, akárcsak az Amazon készüléke. A Microsoft szintén belép a táblagépek piacára, a társaság a múlt héten mutatta be a Surface névre keresztelt készüléket Windows operációs rendszerrel.


"A táblagépek piaca nagy kihívást jelent most a Google számára. Olyan készülékkel kell megjelenniük, amely versenyképes az iPaddel" - nyilatkozta a Benchmark Co. elemzője a Bloombergnek. Ami az árat illeti, az iPad legolcsóbb verziója 499 dollár, míg az Amazon Kindl Fire-je 199 dollártól vásárolható meg. Az iPad nagy előnyét az alkalmazások széles tárháza biztosítja a felhasználók szemében. Az Androidos alkalmazások terén is felfutást várnak az elemzők attól, hogy saját táblagéppel jelenik meg a Google. A Bloomberg szerint a Google olyan eszközökkel jelenne meg, amely könnyebbé teszi a Nexus 7 felhasználói számára, hogy filmeket, televíziós műsorokat, vagy könyveket töltsenek le. Bár az App Store 650 ezer, a Google Play pedig nem sokkal kevesebb, 600 ezer alkalmazást biztosít a felhasználók számára, az Apple online "piacterén" sokkal több a táblagépre optimalizált alkalmazások száma. "A jelen pillanatban nem úgy tűnik, hogy az ökoszisztéma elég ahhoz, hogy versenyezzen. Egyszerűen nincs elég alkalmazás, ami olyan felhasználói élményt nyújtana a táblagépen, mint amit az Apple iPadjével érhetsz el". Az Apple esetén könnyebb dolguk van a felhasználóknak, mivel nagyon sok, különböző eszközön fut az Android, így a fejlesztők számára több időbe telik a Google operációs rendszeréhez alkalmazásokat kínálni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címkék: