Véres baleset az áruházban: tízmilliókat fizethet az IKEA

Pénzcentrum2012. június 5. 17:32

75 ezer font, azaz 28 millió forint bírság megfizetésére kötelezték az IKEA-t Nagy-Britanniában, egy öt évvel ezelőtti véres baleset miatt.

2007-ben a lakberendezési áruházlánc Milton Keynes-i boltjában vásárolt egy család, akkor két éves kisfiukkal. A gyermek apja kezét fogva rálépett a mozgó járdára, de megcsúszott és elesett, egyik kezének mutató-és középső ujja pedig beakadt a mozgó járda peremébe, a szerkezet pedig azonnal leszakította a két ujjat. Bár a két ujj közül az egyiket sikerült megtalálni, a gyors orvosi beavatkozás ellenére mindkettőt amputálni kellett.

A brit lapok emlékeztetnek arra, hogy az eset azért történhetett meg, mert 4mm-nél nagyobb volt a távolság a járda pereme és a futófelület között. Az IKEA azzal védekezett, hogy a hatóságok az eset előtt ellenőrizték a mozgójárda működését, és biztonságosnak ítélték a szerkezetet, később azonban elismerték a felelősségüket.

Az ügy végére a napokban került pont: az IKEA-nak 75 ezer font bírságot kell fizetnie, ráadásul a család jelentős összegű kártérítésre is jogosult.

Címkék: