Nem nyereséges az Auchan Magyarországon

MTI2012. március 26. 16:08

Az Auchan Magyarország Kft. a jelentős adóterhek, valamint a magas amortizáció miatt 7,6 milliárd forint veszteséggel zárta a tavalyi évet, ha azonban jövőre valóban megszűnik a válságadó, 2014-ben már pozitív eredményt könyvelhet el, nagy szerencsével pedig már 2013-ban megközelítheti ezt a célkitűzést - mondta Dominique Ducoux vezérigazgató hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. A cég vesztesége 2010-ben közel 7 milliárd forint volt.

Az árak mérséklése érdekében a vállalat tovább csökkentette a működési költségeket, például a csomagolóanyagokét 6, az energiaköltségeket pedig 7 százalékkal sikerült visszaszorítani, de így sem sikerült a megnövekedett terheket - köztük a 4 milliárd forintnyi válságadót - kompenzálni - ismertette a vezérigazgató.

Az Auchan Magyarország tavaly 230 milliárd forintos, az előző évinél 2,3 százalékkal magasabb forgalmat ért el, ami 1,6 százalékkal alacsonyabb az éves inflációnál, és néhány milliárd forinttal elmarad az eredeti célkitűzéstől. A vásárlók száma az előző évhez viszonyítva enyhén (0,59 százalékkal) emelkedett, miközben az eladott termékek száma kis mértékben (1,1 százalékkal) csökkent, ami a vezérigazgató szerint azt mutatja, hogy a vásárlók a korábbinál nehezebb helyzetben vannak, jobban meggondolják, hogy mit vásárolnak.

Az élelmiszereladás nagyjából megfelelt a várakozásoknak, a műszaki termékek eladása az év végén a válság dacára szépen alakult, a lakásfelszerelés szektor és a diszkont pont osztály kiemelkedően eredményes volt, a tervezettnél nagyobb forgalmat ért el, míg a bazár kategória visszafejlődött.

A vezérigazgató kiemelte, hogy az Auchan Magyarország tavaly exportáló céggé vált, zöldséget és gyümölcsöt szállított a romániai Auchan áruházakba. Az idén 600 millió forintos exportot terveznek.

Az idei év sem lesz könnyű

Dominique Ducoux arra számít, hogy a vásárlóerő csökkenése és a munkaerőpiaci helyzet miatt az idei év sem lesz könnyű. Elmondta, az idén a termékválasztás bővítését, az árak alacsonyan tartását és a szolgáltatások fejlesztését tekintik prioritásnak. A prémium termékekre összpontosítanak, a teljes áruválasztékot felülvizsgálják - mondta.

A Győrben már hosszabb ideje tervezett beruházásra vonatkozó kérelmeket benyújtotta a cég. A vezérigazgató úgy vélekedett, a városnak is érdeke fűződik ahhoz, hogy a fejlesztés, amihez 30 millió euró értékű kiegészítő beruházás kapcsolódik megvalósuljon, mert amellett, hogy megrendeléseket jelent az építőiparnak, munkalehetőségeket is teremt a környéken. A cég nem folytatott ennek érdekében lobbitevékenységet, de érveiket elmondta a városvezetésnek - mondta Dominique Ducoux.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Biztosan megveszik a Corát

A vezérigazgató szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a versenyhatóság nem engedélyezi a Cora felvásárlását. Nincsenek monopolhelyzetben, még domináns pozícióban sem, a két áruházlánc együttes forgalma sem éri el azt a kritikus tömeget, ami miatt aggódni kellene - válaszolta arra a kérdésre, mi lesz, ha Brüsszel nem engedélyezi valamennyi áruház megvásárlását. Ha ez mégis előfordulna, az eladóval megvizsgálják a lehetőségeket - tette hozzá.

Úgy vélekedett, vannak területek, amelyeken a Cora jobban működött - ezek között említette a friss élelmiszerek jobb választékát, a bazár szektort és a hűségkártyát -, amiből érdemes tanulni. A vezérigazgató ismét megerősítette, hogy átveszik a Cora munkatársait. Kiemelte, hogy a Cora áruházlánc olyan településeken - Debrecen, Szeged, Szolnok - is jelen van, amelyeken az Auchan eddig nem tevékenykedett. Az Auchan 12 áruházat üzemeltet Magyarországon, közülük 9 Budapesten és környékén, további három vidéken (Székesfehérvár, Kecskemét, Miskolc) működik. A cég jelenleg teljes munkaidőre számítva 5600 munkavállalót foglalkoztat.

Az Auchan csoport és a Louis Delhaize csoport tavaly decemberben állapodott meg arról, hogy az Auchan Magyarország felvásárolja a Magyar Hipermarket hét magyarországi Cora hipermarketét, a hozzájuk tartozó üzletsorokat, parkolókat, amihez a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyása szükséges. Az Auchan benyújtotta az iratokat a brüsszeli hatóságnak, egy hete a magyar hatóság is megkapta, most véleményezik. Az első két hónapban kiegészítő információkat kértek, a hivatalos eljárás március 1-jével indult - ismertette a vezérigazgató.

A megtérülés a hipermarketek esetében 7-10 év; az, hogy stagnáló forgalom mellett is növekvő beruházásokban gondolkodnak, a csoport hosszú távú elkötelezettségét mutatja - hangsúlyozta - Dominique Ducoux.

Címkék: