Visszatérnek a kommunista idők legendás boltjai

MTI2012. január 28. 12:37

Reneszánszukat élik Csehországban a vidéki vándorboltok: az egykor akadozó élelmiszerellátás által életre hívott guruló kereskedések ma már az egyedi, minőségi és különleges termékekre éhes vásárlók célpontjaivá váltak.

A vándorkereskedések teljesen bevett gyakorlatnak számítanak Ausztriában, Németországban, Olaszországban és Franciaországban is, ahol a helyi élelmiszertermelők az eredeti ízek, a kézzel készített termékek, a hagyományos receptek és a vásárlókkal való személyes kapcsolat erejével veszik fel versenyt a nagy áruházláncokkal - írta a Respekt című cseh hetilap.

Csehországban azonban egészen a közelmúltig a kommunista korszak "maradványaként" tekintettek a vándorboltokra, amelyek a második világháború után, a kommunista hatalom idején bukkantak fel Csehszlovákiában, a vidéki élelmiszerellátási problémák megoldásaként - magyarázta Martin Franc, a Masaryk Intézet és a Cseh Tudományos Akadémia Archívumának munkatársa.

A vándorboltokat a határ menti falukban működő boltok eltűnése hívta életre és az 1950-es évekre gyakorlatilag behálózták az országot. Az 1970-es évek elején mintegy 700 guruló kereskedésben árultak élelmiszereket és alapvető termékeket. Az 1980-as években azonban már a legtöbb cseh családnak volt autója, így a vándorboltok ideje szép lassan a végéhez közeledett.

Ma azonban úgy tűnik, hogy örökségüket a helyi termelők, árusok és iparosok viszik tovább, akik saját termékeikkel megpakolt guruló boltjaikkal járják a falvakat. Az első ilyen üzletek már meg is kezdték a működésüket: magas minőségű, egyedi termékeket kínálva azoknak, akik hajlandóak a bolti árnál magasabb összeget is kifizetni egy-egy különlegességért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A saját pékséget vezető Rene Medikus az újonnan indult vándorbolt mozgalom egyik úttörője. Négy éve járja termékeivel a cseh falvakat. A 45 esztendős pék szerint bár kezdetben nagy volt érdeklődés a falusiak részéről, manapság már különböző fortélyokhoz - például ingyen fánkhoz - kell folyamodnia ahhoz, hogy magához csalogassa a vásárlókat.

A napilap szerint a cseh vidéki területeken alacsonyabb az életszínvonal, mint nyugaton és az emberek gyakran pénzhiánytól szenvednek, ezért nehéz megjósolni az új vándorbolt mozgalom jövőjét. Annyi azonban biztos, hogy a kezdeményezés remek lehetőséget teremt a helyi kistermelők számára, hogy helyet biztosítsanak maguknak a cseh piacon.

Címkék: