Kitört a háború: albán pékektől tartanak a magyarok

Magyar Nemzet2012. január 12. 09:34

250-300 albán pékség van Magyarországon, de piaci részesedésük nagysága ismeretlen - mondta el a Magyar Nemzetnek Werli József. A Magyar Pékszövetség szakmai főtitkára hozzátette: ez nem jelentene semmiféle problémát, amennyiben ezek a társaságok is betartanák a hazai pékségekre vonatkozó higiéniai, technológiai és munkaügyi szabályokat.

Magyarországon megközelítőleg 1300 pékség található, ebből 1000-1050 a magyar vállalkozás. Ezen felül mintegy 1800-2000 látványpékség is működik. Werli József a Magyarországon működő albán pékségek számát 250-300-ra tette, azonban piaci részesedésükről nem tudott pontos információkkal szolgálni a főtitkár.

Werli József szerint ez nem jelentene semmiféle problémát, amennyiben ezek a társaságok is betartanák a hazai pékségekre vonatkozó higiéniai, technológiai és munkaügyi szabályokat. A Magyar Pékszövetségnél úgy tudják, hogy a hazai élelmiszer-biztonsági és munkaügyi hatóság szakemberei tavaly célzott ellenőrzéseket tartottak az albán pékségekben.

Werli József beszámolt arról is, miután a sütőipari vállalkozások költségei tavaly folyamatosan emelkedtek, előreláthatólag drágul majd a kenyér és más sütőipari termékek ára is. Ugyanakkor a változás mértéke és időpontja a vállalkozások és kereskedők közötti megállapodástól függ.

 

Címkék: