Mától gyors mobilnet a budapesti metróban

Pénzcentrum2011. december 7. 16:09

Mától elérhető a Vodafone-nál a gyors mobilnet a budapesti 2-es és 3-as metróban - tájékoztatta lapunkat a mobilszolgáltató.

A Vodafone mobilkommunikációs szolgáltató, a Huawei Technologies távközlési berendezésgyártó és a tömegközlekedésért felelős Budapesti Közlekedési Központ együttműködésében megvalósult, december 7-én indult 3G-s földalatti mobilszolgáltatás nemcsak az állomásokon, hanem utazás közben a metróalagutakban is elérhető a piros és a kék metró vonalán. Az 1-es vonalán 2012 első heteitől élvezhetik majd a mobilinternetet a kisföldalattit használók.

Hazánkban először, december 7-től már nemcsak a föld felszínén, hanem a kettes és hármas metróvonalak teljes területén - a metróállomásokat és alagutakat is beleértve - 21,6 megabites elméleti maximális letöltési sebességgel böngészhetnek a Vodafone felhasználói okostelefonjuk, táblagépük vagy hordozható számítógépük segítségével akár a metró legmélyebb pontján, a Deák térnél több mint 38 méter mélyen. Ezzel a fejlesztéssel a Vodafone még tovább terjeszti HSPA+-hálózatát, amelyet a jelenleg elérhető és közeljövőben megjelenő okostelefonok és táblagépek képességeit, tudását és igényeit figyelembe véve terveztek meg.

Több százezren utaznak naponta a kettes és hármas metróvonalakon, közülük szinte mindenkinél van mobiltelefon. A már okostelefont használók aránya hozzávetőleg 20%, ami azt jelenti, hogy a mobilinternet metróalagutakba való leköltöztetésével potenciálisan több tízezren tudják még hasznosabban tölteni a metrózással töltött időt, hiszen a 21,6 megabites elméleti letöltési sebességre képes hálózat segítségével szabadon levelezhetnek vagy böngészhetnek a szerelvényeken. Ráadásul gépkocsijukkal nem terheli tovább a zsúfolt utakat.

A kettes és hármas metróvonalakon használható mobilinternetért a megszokott tarifákon túl nem kell külön fizetniük az ügyfeleknek - ellentétben például Hong Konggal, ahol minden felhasználónak úgynevezett "alagútdíjjal" kell kiegészíteni a fejlesztés technikai költségei miatt az alaptarifáját. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
mobilkommunikáció,