Jönnek a szlovákok, az osztrákok - elindult a karácsonyi roham

Pénzcentrum2011. december 6. 14:00

Már három hét sincs hátra karácsonyig, az üzletekben menthetetlenül beindult a csúcsszezon, a zsúfoltság. A boltok hosszabb nyitva tartással várják a vásárlókat, több a bevásárlóturista is.

December eleje még sok családnál inkább a nézelődés időszaka, a legnagyobb roham az ünnep előtti utolsó héten várható, az elmúlt években egyre rövidebb időszakra korlátozódott a nagy roham az üzletekben - áll az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) prognózisában.

Az üzletek többsége decemberben hosszabb nyitva tartással várja a vásárlókat, ez a karácsonyi bevásárláshoz kötődő régi hagyomány. Folytatódik az ünnepek előtti akciók sorozata is, ez a korábbi válságévek terméke.

A kereskedőktől kapott válaszok alapján számos áruterületen számolni lehet azzal, hogy a költekezés eléri a tavalyi szintet. Így például élelmiszerekből a drágulás ellenére előreláthatóan fogy majd annyi decemberben, mint egy évvel korábban. Az iparcikkekből viszont decemberben is hullámozni fog a piac: ami biztos, hogy a vásárlók jobban fogják keresni az olcsóbb termékeket, akár a műszaki cikkeket, akár a játékokat, vagy éppen a ruházatot tekintve.

Decemberben élelmiszerekből 80-90 milliárd forinttal ugrott az elmúlt években a költekezés az előző hónapokhoz képest (mikulás, karácsony, szilveszter). A karácsonyi ajándékozási láz miatt 60-65 milliárd forinttal több iparcikk fogy, ami egy család számára átlagosan 15-20 ezer forintot jelent.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A személyi jövedelemadó többletének, valamint a nyugdíjpénztári reálhozamoknak egy részét decemberben fogják elkölteni a vásárlók - véli a kereskedőket képviselő szakmai szervezet-, de a devizahitelek magas törlesztési terhei és az élelmiszerek, valamint az üzemanyagok drágulása korlátozza a költekezési kereteket. A fogyasztói piacra nehezedő nyomás és a bizonytalanságok ellenére - az év eddig eltelt időszakának tapasztalatai alapján - arra lehet számítani, hogy decemberben, ezen belül pedig karácsonykor vásárolhatunk legalább annyit, mint egy évvel korábban.

A forint árfolyammozgásával összefüggő folyamat, hogy főleg a határmenti területeken egyre több a külföldi vásárló, Győrtől Salgótarjánig elsősorban északi szomszédaink váltják át az eurót a korábbiaknál több forintra. Fordítva is igaz, a drága üzemanyag mellett kevésbé éri meg a külföldi karácsonyi vásárokat felkeresni, hiszen drága az euró is.

Címkék: