Így változik a gyógyszered ára

Pénzcentrum2011. szeptember 26. 09:31

Októbertől érdemes lesz tájékozódni a gyógyszerárakról. Az általános orvosok által fölírható szerek közül mindössze 430 termék lesz olcsóbb, míg hétszázért biztosan többet kell majd fizetni - írja a Népszabadság.

A változások miatt már a korábban fölírt receptek kiváltása előtt is érdemes tájékozódni az árakról. Az eddig elvben térítésmentesen, a gyakorlatban 300 forintos dobozdíjas szerek árai is okozhatnak meglepetéseket.

A napilap kalkulációja szerint drasztikus változásra számíthatnak például a súlyos betegek, mert az eddig 300 forintos dobozdíjért elérhető mintegy 1400 készítményből körülbelül 180-ért jóval többet kell majd fizetniük, mint 300 forint.

A teljes paletta csaknem tíz százalékát a korábbinál lényegesen olcsóbban adják a cégek a hazai biztosítónak, viszont a többi terméknél "óriási magasságokba is szállhattak" az árak.

A közgyógyellátás keretében gyógyulók a övőben a gyógyszerpalettáról csak azokat a készítményeket kaphatják meg, amelyek az úgynevezett preferált ársávba tartoznak. Ez azt jelenti, hogy például a gyomorfekélyre ható terápiák legolcsóbb készítményeinek az árához szabják a támogatás mértékét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egészségbiztosító által bevezetett módszer nem titkolt célja, hogy mintegy 120 milliárd forinttal lefaragja a mostani 300 milliárdról a gyógyszerbüdzsét.

 

Címkék:
gyógyszerárak,