Drágul a cukor: mikor vásároljunk?

Pénzcentrum/MTI2011. szeptember 8. 13:03

Októbertől várhatóan 20 százalékot meghaladó mértékben emeli a cukor árát a magyar piac legfontosabb szereplőjének számító osztrák Agrana csoport. A döntést azzal indokolják, hogy emelkedett a cukor világpiaci ára, és az Európai Unióban nincs egyensúlyban a kereslet és a kínálat, Magyarországon például háromszor akkora a cukor iránti kereslet, mint amennyit itthon megtermelnek.

Az Európai Unióban 2006-ban életbe lépett cukorpiaci reform évi 13,3 millió tonnában határozta meg az unió cukortermelését, miközben a fogyasztás 17,3 millió tonna - magyarázta Marihart.

Az úgynevezett kvótacukor bevezetése óta viszont a korábbi kétszeresére, tonnánként 500 euróra emelkedett a cukor világpiaci ára, ami azt jelenti, hogy a cukornád Brazíliában most éppen annyiba kerül, mint a cukorrépa Ausztriában. Ez az Agrana szerint egyebek mellett arra vezethető vissza, hogy cukornádat használnak bioetanol előállítására.

Korábbi elemzésünk a témában: Kiderült: ezért ilyen drága most a cukor

Az unió cukorpiaci reformjának keretében 180 cukorgyárból 80-at bezártak, jó részét Kelet-Európában. Magyarországnak például évi 300 ezer tonna a fogyasztása, de csak 100 ezer tonna a termelése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Agrana - amely többségi tulajdonosa a Magyar Cukor Zrt.-nek - az egyetlen cukortermelő Ausztriában, piaci részesedése 90 százalék. Két gyára van Alsó-Ausztriában, ezek évente 400 ezer tonna cukrot állítanak elő. A Magyar Cukor Zrt. is jelenleg az egyetlen - Kaposváron - működő gyárral rendelkező cukoripari vállalat Magyarországon.

Címkék: