Ezért kerül ennyibe a zöldség, a gyümölcs

Pénzcentrum2011. szeptember 5. 08:31

Többszáz százalékos haszonnal adják el a kereskedők a zöldséget, gyümölcsöt. A paradicsomért például a termelők kilónként mindössze 50-60 forintot kapnak, közben a fogyasztó ezért már 200 forint feletti összeget fizet - írja a Népszabadság.

Drága a zöldség, holott nem kellene annak lennie - mondja Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnöke. Mint elmondta: idén bőven volt termés, az áruházláncok ennek ellenére magasra srófolták az árrésüket.

A háztartások takarékoskodnak, kevesebb zöldség-, gyümölcsféle fogy, a kereskedők pedig bevételeiket a viszszaeső forgalom miatt nagyobb árréssel igyekeznek kipótolni. További probléma, hogy június közepétől az exportpiacokon a tavalyinál lényegesen kevesebb mennyiséget lehet eladni.

Mártonffy Béla mindehhez hozzátette, rövidesen érezhetően változik a magyarországi kertészeti piac szabályozása, ugyanis a parlament július 4-én elfogadta a borszőlő és zöldség-gyümölcs piacszabályozási rendeletén belül a szakmaközi tevékenység magyar szabályozását.

A jövőben a Fruit Veb a kormánnyal közösen alkotja azokat a rendeleteket, melyek az ágazat érdekeit védik. Ténykedésüket az új, kereskedelmi szabályozással akarják kezdeni. Az elnök elmondta, hogy bevezetik a kis- és nagykereskedők regisztrációkötelezettségét, a termésbecsléshez az adatszolgáltatást is megerősítik, de létrehozzák a közös marketingalapot, aminek növelésére uniós támogatásra is számítanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A terveik szerint adó módjára fogják majd beszedni a forgalomba hozott termék után fizetendő összeget, amelyet a magyar termékek népszerűsítésére kívánnak fordítani.

 

Címkék: