Szupergyors mobilnet Budapesten

Pénzcentrum2011. augusztus 18. 09:02

A fővárosban és környékén az eddig ígért 21 megabites sebesség helyett 42 megabitre gyorsította az internetkapcsolatát a Telenor Magyarország - írja a Népszabadság.

Mindkét sebesség HSPA+ technológiát jelent, ám a szolgáltató annak egy fejlettebb változatát üzemelte be. Erre a jelenleg is zajló hálózatrekonstrukció ad lehetőséget: a felszerelt bázisállomások minden technológiát képesek kezelni, s a szolgáltató dönti el, melyik "sebességet" kapcsolja fel. A cég több mint 580 bázisállomásán kapcsolja be az általa csak Hipernetnek hívott szolgáltatás leggyorsabb fokozatát.

Ez a sebesség persze egyelőre inkább a demonstrációnak és a versenytársaknak szól. Utóbbi eddig a T-Mobile és a Vodafone között zajlott, s abból a Telenor ezidáig kimaradt. A 42 megabites HSPA+ bekapcsolása egyelőre kevés előfizetőt érint közvetlenül, lévén a cég kínálatában ma egy ZTE tipusú modem és egy Samsung Galaxy S2 tipusú mobiltelefon képes kezelni ezt a technológiát. Mivel azonban bővült a rádiós kapacitás is, így az alacsonyabb sebességtartományban dolgozó készülékek annyiban mégis érzékelhetik az újítást, hogy nagyobb szeletet tudnak kicsippenteni abból a maximális sávszélességből, amin az adott cellában osztoznia kell más felhasználókkal.

Címkék: