Már Svájcban a legdrágább a svájci óra

Világgazdaság2011. augusztus 11. 09:32

A frank megállíthatatlan erősödése miatt ma már hazájában a legdrágább a svájci óra, de a luxusórák magyarországi importja és nagykereskedelme veszteségessé vált - írja a Világgazdaság.

Tavaly őszig Svájcban 10-12 százalékkal alacsonyabb volt a luxusórák fogyasztói ára, mint az eurózónában, az alpesi ország jóval mérsékeltebb áfaszintje miatt. A frank erősödése következtében viszont ma már hazájában a legdrágább a svájci óra.

Az óragyártók az első negyedévben emelték szállítói áraikat, valamint az eurózónában ajánlott fogyasztói árakat. Azóta viszont szakadatlanul erősödik a frank, így a gyárak augusztus-szeptember folyamán újabb - rendkívüli és szokatlan- áremelést hajtanak végre.

A luxusóráknál nem piacfüggő a gyári ár, ezért eddig is az importőrök nyelték le saját hasznuk terhére a magyar és az eurózónás áfaszint közti különbséget. Bécs ugyanis túl közel van, és a prémium termékek minden szegmensében igen erős vásárlóerő-elszívó hatása van Budapesttel szemben. Több mint tíz vállalkozás importál svájci órát, és az első öt hónapban sokkal jobb forgalmat értek el, mint az elmúlt év azonos időszakában. Azóta azonban vége a növekedésnek.

 

Címkék: