Vonattal utazol? Itt a MÁV újítása

Pénzcentrum2011. augusztus 2. 10:02

Ma délelőtt mutatja be a MÁV Csoport új szolgáltatását, a Vonatinfót. A társaság szándéka szerint az új rendszer pontos, részletes és azonnali információt nyújt majd a közlekedő vonatokról. Jelenleg az utaspanaszok 70 százaléka arra vonatkozik, hogy a vonattal közlekedők nem kapnak megfelelő tájékoztatást.

A ma induló rendszer a Google térképes szolgáltatásán alapul, és valós idejű adatokat nyújt a közlekedő járatokról. Az utasok így nyomon követhetik, hogy hol járnak éppen a vonatok, kell-e és mennyi késésre számítani, és új szempontok szerint is lehet majd keresni az adatbázisban - mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Hackl Mónika, a vasútcég szóvivője.

A szóvivő elmondta: a rendszer a pályainformációkat és a vonatok fedélzetén levő GPS-berendezések információit gyűjti össze, így ad képet arról, hol tart a szerelvény, de azt is megmutatja, késik-e a vonat. A programba a szerelvények és az állomások is be lesznek vonva - így fejlődik az állomások utastájékoztatása is.

Hackl Mónika arról is beszámolt, hogy jelenleg csak a vasúttársaság honlapjáról érhető el a program, de év végére már az okostelefonokon is hozzáférhetőek lesznek a friss adatok.

Címkék: