Csúcsnyeremény a magyar lottón! Ma sorsolnak

Pénzcentrum2011. július 20. 11:02

Rekordnyeremény van ezen a héten a Skandináv lottón: a mai sorsoláson egy szerencsés nyertes 680 millió forintot nyerhet. A telitalálat esélye ráadásul jóval nagyobb, mint az Ötöslottó vagy a Hatoslottó esetében.

A Skandináv lottón legutóbb a 15. héten, április 13-án született telitalálat, a nyeremény ekkor 37 481 840 Ft volt. A főnyeremény halmozódása azóta, vagyis immár tizennegyedik hete tart. Mind az eltelt idő, mind a nyeremény nagysága példa nélküli: az eddigi leghosszabb halmozódás ugyanis 13 héten át tartott (erre két alkalommal volt példa: 2007-ben és 2010-ben), az eddigi rekordnyeremény pedig több mint félmilliárd, egészen pontosan 541 357 129 forint volt (2007-ben nyerték meg) - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Szerencsejáték Zrt. Ezen a héten a főnyeremény összege 680 millió forint.

A nyeremények az I. nyerőosztályban (telitalálat) 1 évig halmozódhatnak a Skandináv lottón - hasonlóan a többi lottójátékhoz. Tekintettel arra, hogy legutóbb 13 héttel, azaz 1/4 évvel ezelőtt volt telitalálat, nagyjából további 3/4 évig tarthat a halmozódás a játék hatályos Részvételi Szabályzata szerint. A főnyeremény végösszegének nincs előre meghatározott, maximált felső határa, a végösszeg a játékosok - a halmozódás befejeződéséig tanúsított - érdeklődésének függvénye. A halmozódás során a részvételi díjak összegéből az I. nyerőosztályra jutó nyereményhányad illeti majd meg a nyertes játékost, vagy több telitalálatos nyertes esetén ez az összeg kerül felosztásra közöttük.

A Skandináv lottó egyik jellegzetessége az ikersorsolás: szerdánként géppel és kézzel is húznak 7-7 nyerőszámot, egy-egy ikersorsoláson így nagyon kedvezőek a telitalálat esélyei.

Sokan rámozdulnak a hatalmas nyereményre

A lottójátékok közül a legfiatalabb a Skandináv lottó, 1999-ben vezették be. A játék főként a fiatal felnőtt korosztály körében népszerű. Általában 1,2 millió szelvényt adnak fel egy héten, ez a szám a halmozódás idején akár meg is duplázódhat: jelenleg közel 2,5 millió szelvényt érkezik be egy héten. (Összehasonlításként: az Ötöslottóból átlagosan körülbelül 3,5 millió alapjátékot adnak fel hetente, Hatoslottóból átlagosan 2 milliót.)

 

Egy kis Skandináv történelem

A magyar szerencsejátékok történetében gyakran volt hétközi lottó. Az 5/90-es Lottó keddi Telelottó sorsolásaira gyakran öt milliónál is több szelvény érkezett. Még az öthetes játékok megjelenése előtt azokban a hónapokban, amikor csak négy pénteki sorsolásra volt mód, beiktattak egy keddi ötödiket is. (Az előfizetéses, havi lottók árai így lehettek azonosak minden hónapban.) A gépesítést követően, 1993-tól a heti mellett az öthetes struktúra honosodott meg, így az évi 60 sorsolás helyett ismét csak 52 maradt. A forgalom kiesés nem volt jó a szervezőnek, a játékosok pedig lassúbbnak találták a játék ritmusát. Folyamatosan napirenden volt a hétközi sorsolás rendszerének visszaállítása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

1993-ban a skandináv államok felajánlották a részvételt a magyarok számára az ő hétközi, szerdai sorsolású lottójukban. A finnek, svédek, dánok, izlandiak, norvégok, később észtek közös játékához ugyan nem csatlakoztunk, de a közös szervezés és az így képezhető nagy nyereményalap gondolata több országban, többször is felmerült.

A skandináv országok többségében a magyarok által is kedvelt 7-es szám főszerepet kapott a lottóban. A svédek régebben 7/35-ös lottót játszottak, majd 7/39-re változtatták a paramétereket, de 2000-ben visszatértek a hagyományos, 7/35-ös változathoz.

A magyar szerencsejátékosoknak a skandináv jelző a biztonságot jelenthette, hisz a svéd-magyar szerencsejáték-kapcsolatok legjelentősebb fejezetét az EssNet cég írta, amely a világ legmegbízhatóbbnak mondott gépi hálózatát tervezte és gyártotta le a Szerencsejáték Rt. számára. Ezen már három lottójáték, a Kenó, a Totó, a Góltotó, a Joker, a Luxor és a Tippmix, azaz összesen kilenc játék fut.

Az új hétközi, szerdai lottó 1999. október 4-én Skandináv lottó néven jelent meg a magyar piacon. A hetente rendezett ikersorsoláson az 1-35-ig terjedő számkészletből 7-7 számot húznak ki. A 35 számból hetet lehet bejelölni, de ez a hét szám mindkét aznapi sorsoláson részt vesz. Az nyer, akinek az ikersorsolás bármelyikén legalább 4 találata van. A négy találat esélye ezen a dupla sorsoláson 1: 30, az öt találaté 1: 424, a hat találaté 1: 17 155. A telitalálat elérésének valószínűsége 1 : 3 362 260. Az Ötöslottónál a telitalálat esélye jóval kisebb, 1 : 43 949 268.

 

Címkék:
totó nyeremények,