Praktiker: zöldítéssel és webshoppal a válság ellen

Orosz Márton2011. június 29. 10:00

Jelenleg nincs napirenden a terjeszkedés a Praktikernél - hangzott el a barkácslánc mai sajtótájékoztatóján. Az áruházlánc 31,8 milliárd forintos nettó árbevételre tett szert a 2010-es üzleti esztendőben, szemben a 2009-es nettó 35,4 milliárddal. Idén jönnek az energiatakarékos háztartáshoz információkat nyújtó zöld pontok, valamint az áruházi mobiltelefonos vásárlás is kiépítésre kerül. 

A Praktiker hazai üzletegységeiben 4,7 millió vásárlás történ 2010-ben, ez összesen nettó 31,8 milliárd forintos forgalmat hozott a német tulajdonú barkácsláncnak (2009-ben a forgalom 35,4 milliárd forint volt).

Schlemmer Zoltán ügyvezető igazgató az áruházlánc mai sajtótájékoztatóján elmondta: a barkácsláncokhoz szorosan köthető építőipari tevékenység az elmúlt időszakban rendkívül alacsony szintre csökkent, a családoknak -bár lenne rá igényük- nem sokat tudnak félretenni házfelújításra, otthonszépítésre. A barkácsszegmens fellendülése még nem indult meg, ez szoros összefüggésben van azzal, hogy a hitelpiac is áll. Az ügyvezető várakozásai szerint az idei év második felében - a tavalyi évhez hasonlóan- megindulnak majd a lakosság vásárlások.

A láncnak jelenleg 19 áruháza van az országban, úgy látják, jelenleg ez lefedi a magyar piacot. Ezért, és a jelenlegi piaci környezet miatt nem várható új Praktiker üzlet nyitása. A piacon unikálisnak számító webshop forgalma a vállalat bevételeinek mintegy 1százalékát teszi ki, ezzel a Praktiker jelentős szerepet hasít ki a hazai e-kereskedelemből. Még idén elérhetővé teszik a mobiltelefonos áruvásárlás lehetőségét (ez elsősorban a termékek egyszerűbb megtalálását jelenti majd) a hazai áruházakban, a rendszer a tervek szerint szeptembertől minden áruházban élni fog.

Az idei év egyik legérdekesebb fejlesztése, hogy zöld pontokat hoznak létre az áruházakban, ezek segítenek a vásárlók otthonának energiatakarékos működésének (napkollektorok, házi szélerőművek) kialakításában, a pályázáshoz is adnak tanácsokat, segítséget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szita Mária beszerzési igazgató elmondta: a vevők sokkal tájékozottabbak, mint korábban. Egyre többen felkészülten mennek vásárolni, fontos számukra a pozitív ár/érték arány, kimondottan keresik a jó minőségű termékeket. A saját márkás termékeknél alapvető változás következett be: a korábbi saját márkák fokozatosan alakulnak át Praktiker márkára.

Címkék:
szélerőmű,