A modern kor bolti szarkái: százmilliárd landol a zsebükben

Pénzcentrum2011. június 24. 08:32

A bolti tolvajok többsége ma már szervezett keretek között, megrendelésre dolgozik. A magyarországi hiper- és szupermarketekben tevékenykedő szarkák százmilliárdos kárt okoznak. A leglopottabb termékeknek a márkás italok és a kozmetikumok számítanak - írja a Népszabadság.

Az egy elkövetőre jutó kárérték valamelyest csökkent ugyan, viszont a lopások összértéke növekedett az elmúlt időszakban. Az áruházi, bolti lopások felét profi bűnszervezetek követik el. Egy a napilap által megkérdezett és neve elhallgatását kérő árubiztonsági szakértő szerint jellemző az áruházi lopásban utazó professzionális csoportokra, hogy egész országrészekre terjed ki a tevékenységük.

Az ilyen bűnözői csoportok általában megrendelésre dolgoznak. A fő célpont a különféle márkás szeszesitalok. Az élelmiszerek közül általában a tartós, viszonylag kicsi, jól elrejthető, ugyanakkor értékes áru a menő a tolvajoknál.

Bár többségében magyar ajkú elkövetőkről lehet beszélni, korábban meghatározó volt egy erős délszláv bűnözői kör, ám a napilap forrása szerint időközben ezek a bűnözők már tovább álltak délnyugat-Európa felé. Az utóbbi években az unión belülről is érkeztek hozzánk ilyen áruházi tolvajbandák, így korábban a cseh, jelenleg a Romániából érkezett csoportok jelenléte az érezhető.

Magyarországon kerekítve ez 15 és 35 milliárd közötti összeget jelent ami "tisztán" a bolti szarkák zsebében landol. Ehhez azonban nem árt hozzácsapni, azt a sok milliárdos összeget, amit a nagy áruházláncok kénytelenek elkölteni a biztonsági berendezések üzemeltetésére illetve a személyzet költségeire, így végeredményül minden bizonnyal jóval százmilliárd forint fölötti a bolti lopkodás összes költsége.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: