Kit érdekelnek az árak? Erre költ idén a magyar

Pénzcentrum2011. május 24. 04:44

Fogyasztási szempontból a recesszió kritikus szakasza, úgy tűnik, már a múlté: az európai országok többsége 2010-ben újból a növekedés útjára lépett. Az európai fogyasztók vásárlási szándékai globális tekintetben azonosak az egy évvel korábbi adatokkal. A szórakozás és utazás továbbra is tartja magát az európaiak kiadásainak élén. Ezután következnek az európai fogyasztók körében általános népszerűségnek örvendő lakással kapcsolatos vásárlások.

Az európaiak 2011-ben nem kívánnak alább adni jólétükből. Ami a szórakozást és utazást illeti, Németország, Belgium, az Egyesült Királyság és Oroszország az előző évhez hasonlóan jóval az európai átlag fölött helyezkedik el - derül ki a Cetelem Körkép 2011. felmérésből. Az olasz, portugál és magyar fogyasztók utazási és szórakozási vágya mérsékeltebbnek bizonyul. Az ő szándékmutatójuk az európai átlag alatt áll, ráadásul a két déli ország határozott visszaesést mutat tavaly óta.

Bár ez a kategória stabilan vezeti a fogyasztók vásárlási szándékainak listáját, a válság hatása még érezhető: az utazási irodák a fogyasztói szokások határozott változásáról számolnak be az indulásokat illetően (kései foglalások, vadászat az alacsony árra, közeli úticélok). Az utóbbi időben a foglalások (repülőjegy és szállás) 50%-a az indulás hónapjában történik.

 


A lakással kapcsolatos kiadások mellesleg szintén széles körben kedveltek Európában: a vizsgált országok szinte mindegyikében második helyen állnak az összevetésben. A közép-kelet-európai országok mindig is szívesen szánták kiadásaik jelentős részét lakberendezési cikkekre. Ezekben az országokban a középosztály a nyugati szintet megközelítő életmódot folytat: az otthon alapvető kényelme tapintható fokmerője ennek a törekvésnek.

Oroszországban emellett egy újfajta, tulajdonos-közösségi öntudat is feltörekvőben van, ami szintén hozzájárulhat a lakással kapcsolatos kiadási kategória növekvő tendenciájához. Másik érdekes tény, hogy Spanyolország, Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság ingatlan javak vásárlása szempontjából ismét elérték válság előtti szintjüket: a nyugat-európaiak szemében mindig is az ingatlan testesítette meg az állandó értéket.

Mit fogunk vásárolni a következő egy évben?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felmérés a magyar fogyasztók vásárlási hajlandóságát is vizsgálta. Jól látszik, hogy tavalyhoz képest sokkal többen szeretnének háztartási gépet venni. Kiugró növekedés mutatkozik még a mobiltelefon-vásárlási szándékban, és tavalyhoz képest kimondottan sokan nyilatkoztak úgy, hogy 2011-ben számítógépet (személyi számítógépet, laptopot) vennének.


Az sem elhanyagolható, hogy a lakás-és házfelújítási munkákra is többet szánnánk: ha beigazolódik ez a prognózis, az komoly segítséget jelenthet például a meglehetősen nehéz helyzetben levő barkácsáruházak számára (az is jó hír lehet számukra, hogy a kertész-és barkácsfelszerelés szegmensében is növekvő a vásárlási kedv). A felmérés alapján összességében kijelenthetjük, hogy megjött a fogyasztók vásárlási kedve: gyakorlatilag nincs olyan terület, amelyen kevesebbet vásárolnánk, mint egy évvel korábban.

 

 

Címkék: