Ijesztő! Mérgezett kenyeret eszünk?

Pénzcentrum2011. május 11. 19:55

Az egészségügyi határérték többszörösét tartalmazó méreganyaggal, mikotoxinnal szennyezett lisztet vásárolt az egyik fővárosi Sparban a Figyelő. A fogyasztóvédők szerint az illetékesek agyonhallgatják az élelmiszerekben jelen lévő toxinok egészségügyi kockázatát - írja a lap.

A Figyelő független laboratóriumokban vizsgálatokat végeztetett el. Ezek tanúsága szerint a boltokban véletlenszerűen kiválasztott, nyolcféle búzaliszt közül az egyik - egy Spar üzletből származó - az F2 toxinból (zearalenon) a megengedett határérték több mint négyszeresét tartalmazta.

Két tótkomlósi termékben pedig DON toxinból mértek határérték feletti szennyeződést. Az utóbbi toxinból az ugyancsak véletlenszerűen kiválasztott tíz péksütemény közül a felnőttekre egy Auchanban vásárolt stangli, míg a kisgyermekekre további három termék - egy Auchanban beszerzett, illetve két Lipóti készítmény - bizonyult veszélyesnek.

"A megugrott toxintartalom drámai következményei hamar megmutatkoztak az állattenyésztésben" - mondta Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója. A cég saját integrációban nevelt baromfit dolgoz fel. A beszállítóktól vásárolt keveréktakarmány ugyan hivatalosan - a gyártó szerint - toxinmentes, de gyanús, hogy ugyanolyan összetételű takarmánnyal az egyik hizlalási időszakban gyorsan, a másikban feltűnően lassan fejlődnek az állatok. A fuzáriumgomba méreganyagai ugyanis lassítják a növekedést.

"Nagyon súlyos a helyzet" - állítja Pick László agrár-nagyvállalkozó. Nála a tenyészkocák tíz százaléka már elpusztult a fuzáriumos takarmánytól, és hullanak a malacok is. A tetemek boncolásakor látszik, hogy a máj, illetve a méregtelenítésben szerepet játszó belső szervek szinte felrobbantak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lap emlékeztet arra, hogy az Európai Unió tagállamai által működtetett, az élelmiszerek és takarmányok gyors riasztási rendszerén (RASFF) keresztül március 4-én német bejelentés érkezett arról, hogy a magyar Eredeti Ziegler Ostya Kft. sajtos tallérjában DON-toxin szennyezettséget találtak. Az élelmiszerelőállítónál végzett hatósági vizsgálat megállapította, hogy a bejelentésben jelzett tételek többségét egy németországi céghez szállították, kisebb részét pedig Magyarországon értékesítették.

Címkék: