Allergiás vagy a szőrmére? Itt a megoldás

Pénzcentrum2011. május 11. 19:15

A jövőben minden ruházati terméken egyértelműen fel kellene tüntetni, ha az állati eredetű anyagot tartalmaz. Az Európai Parlament (EP) elfogadta a tervezetet, már csak a tagállamokat képviselő Európai Bizottságnak (EB) kell rábólintania.

A nyírt állati szőrmét viszonylag olcsó ruházatban is fel szokták használni, ám a fogyasztóknak gyakran nehézséget okoz, hogy megkülönböztessék egymástól a valódi szőrmét és a jó minőségű műszőrmét - indokolja a döntését az EP. Az állati szőrre allergiásoknak ez rengeteg kellemetlenséget okoz. Ezért egyértelművé kell tenni a ruhaneműk címkéjén, ha a termék állati eredetű összetevőt tartalmaz. A címkére az "állati eredetű, nem textil alkotórész" szöveget kell ráírni.

Az EP azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy 2013. szeptember 30-ig készítsen tanulmányt a veszélyes anyagokról, hogy fel lehessen mérni, van-e ok-okozati összefüggés az allergiás reakciók és a textiltermékekben található vegyi anyagok, például a színezőanyagok, biocidek vagy nanorészecskék között.

Jó ideig nem lehet még tudni, honnan származik a textil

Az Európai Parlament szerette volna kötelezővé tenni a harmadik országokból importált textiltermékek esetében az eredetcímkézést. A javaslat azonban megosztotta a tagállamokat, így az EU csúcsszerve, az Európai Tanács végül elutasította a javaslatot.

Abba viszont belement, hogy felkérjék az Európai Bizottságot, 2013. szeptember 30-ig készítsen megvalósíthatósági tanulmányt az eredetcímkézés bevezetéséről. Tény, hogy a biléta segítené a fogyasztókat abban, hogy pontos információhoz jussanak a textiltermékek származásáról és nyomon követhessék annak útját.

Az EB jelentésének azt is meg kell vizsgálnia, hogy mennyire lehetne összehangolni a textiltermékek kezelésére vonatkozó címkéket. Emellett az is rendre felmerül, hogy a testméretre vonatkozóan is egységesíteni kellene a  jelöléseket. Az európai parlamenti képviselők szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy az új technológiák - például a mikrocsipek vagy a rádiófrekvenciás azonosítás -helyettesíthetik-e a jövőben a hagyományos címkéket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az EP-szavazást követően még a tagállamokat képviselő Európai Bizottságnak is rá kell bólintania az új szabályozásra. A jogszabály 20 nappal azt követően lép hatályba, hogy megjelenik az EU hivatalos lapjában. Az ágazat szereplőinek két és fél évük lesz arra, hogy eleget tegyenek az új címkézési követelményeknek.

 

Címkék: