A Tesco 4 tonna vegyszeres paradicsomot adott el Magyarországon

Pénzcentrum2011. május 2. 11:40

Mérgező vegyszerrel kezelt paradicsomot, szalmonellával fertőzött bécsi szeletet és pulykafasírtot találtak az elmúlt napokban a Békés Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóság és a megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának szakemberei.

A Vidékfejlesztési Minisztérium pénteki közleménye szerint a Békés Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága a megyei Élelmiszerlánc Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának (NTI) szakemberei a szekszárdi Tesco áruházban fedeztek fel olyan Spanyolországból származó paradicsomot, amelyben a megengedettnél magasabb volt a növényvédőszer-maradék tartalom.


A hivatal a nyomonkövetés során megállapította, hogy a teljes 4255 kg-os tételt eladták már. Az első magyarországi forgalmazóval, a Békés megyei vállalkozóval szemben az illetékes Kormányhivatal NTI, mint elsőfokú hatóság jár el.

 

A Tesco a beszállítót hibáztatja
A Tesco közleményben reagált a vegyszerrel szennyezett paradicsomok ügyében.

Mint írják, a Tesco, a normális ügyrendnek megfelelően, úgy vette át a magyar beszállítótól, és csak az után helyezte ki a polcokra a szóban forgó paradicsom szállítmányt, hogy Bondár Attila (a beszállító - a szerk.) nyilatkozatot tett arról, hogy az általa szállított termékek minden szempontból megfelelnek a forgalmazhatóságnak, beleértve az egészségügyi határértékeknek való megfelelést". Hangsúlyozzák: együttműködnek a hatóságokkal, melyek folyamatosan és rendszeresen ellenőrzik az áruházlánc által forgalmazott termékeket, így történt ez ebben az esetben is.

A 22 kartonból álló szállítmány április 9-én érkezett az áruházakba és került a polcokra. A hatóság április 11-én mintavételezte a termékeket a szekszárdi áruházban, 2011. április 14-i szavatossági idővel (azaz addig lehetett pulton tartani/értékesíteni). A mintavétel, bevizsgálás és a laborjegyzőkönyv elkészítése után a hatóság csak április 21-én értesítette a Tescót arról, hogy a paradicsomok növényvédőszer-tartalma két hatóanyag esetében a megengedettnél magasabb. Mivel a paradicsomok lejárati ideje április 14. volt, így a termékek az értesítés napján már nem voltak elérhetők az áruházban.

A közlemény szerint a Tesco minden esetben jóhiszeműen és kizárólag a beszállítói nyilatkozatok birtokában teszi polcaira az általa forgalmazott termékeket. Sajnálatos módon a magyar vállalkozás félrevezette a Tescót, hiszen a határértéknél magasabb növényvédőszer-maradékot tartalmazott a paradicsom. A Tesco elhatárolódik a magyar beszállító megtévesztésétől és megteszi a szükséges lépéseket vele szemben.


A Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága ellenőrei pedig a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. által gyártott 600 kg panírozott, gyorsfagyasztott félkész Bécsi szelet termékben találtak szalmonella baktériumot. Néhány héttel ezelőtt a vállalat fél kilós pulykafasírtjában találtak szalmonellát a szakemberek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Illegális húsüzemet találtak Hajdú Bihar megyében

Két és fél tonna emberi fogyasztásra alkalmatlan húst találtak a Hajdú Bihar megyei Egyeken egy élelmiszerforgalmazó kft. üzemében. A telepet zárolták.

A megyei főállatorvos lakossági bejelentés alapján a rendőrséggel együtt érkezett a helyszínre, ahol egy éppen indulófélben lévő gépkocsiban frissen vágott félmarhát találtak. A gépkocsi vezető nem tudta igazolni az állat eredetét. A telepen nagy mennységű romlott hús tároltak és a hűtőkonténerek is tele voltak büdös szalonnával illetve bél szervekkel.

A főállatorvos zárolta a telepet és elrendelte az élelmiszerek megsemmisítését.

 

Címkék: