Megérkeztek a boltokba a filléres gagyitojások

Pénzcentrum2011. április 19. 14:02

Az élelmiszerláncokban idén is megjelentek az olcsó külföldi étkezési tojások, amelyek a hazai árak letörésével fenyegetnek.

Az Agromonitor.hu élelmiszergazdasági portál információi szerint az üzlethálózatok több helyen 20 forintos darabonkénti vevőcsalogató akciókat hirdettek, miközben a magyar tojásárak 36 forint körül mozognak. Az olcsóbb tojások általában kisebbek, mint a drágább magyar termékek.

A hatóságok (a NAV és a fogyasztóvédelem) "mélységi ellenőrzésekkel" vizsgálják a külföldi tojásszállítmányokat a szomszédos uniós tagországokkal közös határszakaszok bevezető útjain. Az együttes akciók célja, hogy kontrollálni lehessen a nyomonkövethetőségi előírások betartását. A mélységi ellenőrzéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végzi, de a vizsgálatokhoz csatlakoznak a fogyasztóvédelmi és az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek is. Szakértők szerint azonban így is megvan a veszélye annak, hogy jelöletlen külföldi tojások - átcsomagolva - magyarként jelennek meg a hazai boltokban.

Az áruházlánci akciók alkalmasak arra, hogy letörjék a hazai tojásárakat, amelyek egyébként sem nőttek az elmúlt egy évben. Emiatt az állattartók veszteséget termelnek, mivel időközben takarmányköltségeik - a gabonapiaci árrobbanás hatására - jelentősen emelkedtek.

 

Címkék: