Kínaiak bújnak meg a magyar babok között a Sparban

Magyar Hírlap2011. március 7. 09:17

Nemzeti színekkel díszített szlovák árpa, kínai és etióp bab volt a Spar polcain. A megtévesztő csomagolással ellátott termékek származási helye ugyan tényleg nem Magyarország, de egy újfehértói üzemben csomagolták őket - írja a Magyar Nemzet.


A hatályos törvények értelmében már magyar terméknek számít egy itt csomagolt áru és hasonló módon hirdetheti magát. A Pa- Comp kft. a termékeinek csomagolásán viszont már pofátlanul kihasználta ezt: hegyesre pödrött bajuszt viselő - tipikus magyar népi arcszőrzet - férfi egy szürke marha mellett állva még nem volt elég, egy pulit is varázsoltak a már giccsesen magyar csomagolásra. Az felírat is megtévesztő lehet, ami a vásárlóknak köszöni meg a magyar munkahelyek megteremtését.

A magyar bajszos bácsinak és a pulinak ugyan nincs semmi köze ehhez, sőt a vegetáriánusok is megnyugodhatnak, a magyar szürke marha sem kerülhetett a gépezetbe. Magyar munkahelyek viszont teremtődtek, gondoljunk az összecsomagoló üzem munkásaira és azokra, akik importot végezték.

Mitől magyar a magyar?

Mi magyar egyáltalán manapság és miért fontos a magyarság jelzése a csomagolásokon? Ma már egyetlen termék sem lehet 100%-ig magyar, hiába ígéri ezt a csomagolás. Kevésbé lennénk büszke egy Kínában összerakott és csomagolt árura, amit itt fejlesztettek? Nehéz meghúzni a határt magyar és nem magyar között.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miért mondjuk magyarnak a tejet, aminek a termeléséhez felhasználunk német fejőgépet, szlovák takarmányt és ugyancsak kínai gumicsizmát? Mitől lehet ugyan ez a termék vitán felül magyar, a kint termelt és itt csomagolt bab viszont semmiképp sem az? A feldolgozatlan termékek termelése során a legnagyobb hozzáadott érték a csomagolás, így közel azonos lehet annak "magyar" tartalma, mint akár tejnek!

 

Címkék: