Pénztárca helyett okostelefon: így fizetünk a jövőben?

Pénzcentrum2011. január 13. 13:02

Egy rádiós technológia, az úgynevezett NFC átalakíthatja vásárlási szokásinkat. Az új technológia segítségével mobiltelefonunkat használhatjuk bankkártyaként, a bolti PayPass termináloknál - írja az Index.

Az NFC (Near field communication - kishatósugarú rádió adatátviteli technológia) egy magas frekvenciát használó adatkommunikációs szabvány, amely rövid távolságban működik. Az eszközök körülbelül 10 centiméter távolságban tudnak egymással adatokat csereberélni.

Mi az a PayPass?
A fizetési rendszert jelenleg elsősorban a gyors fizetést igénylő környezetben, például gyorséttermekben, kávézókban, tömegközlekedési eszközökön, vagy drogériák és mozik pénztárainál használhatjuk, ahol normál kártyás fizetés esetén hosszú sorok alakulhatnak ki az autorizáció - pin-kód megadás, aláírás, bankkal történő online kapcsolatfelvétel - során. A PayPass fizetési tranzakciók átlagos ideje ezzel szemben akár 5 másodperc alá is csökkenhet.

Előnye, illetve gyorsasága abban rejlik, hogy fizetéskor a plasztikot elegendő 3-4 centiméter távolságra tartani a terminálhoz, bizonyos értékhatár (ötezer forint) alatt ugyanis semmilyen azonosításra nincs szükség. Persze ötezer forintnál nagyobb összegű vásárlás esetén is használhatjuk PayPass kártyánkat, ilyenkor azonban automatikusan hagyományos bankkártyás fizetés történik, vagyis pin-kódot kérnek tőlünk, vagy alá kell írni a bizonylatot.


Nagy lendületet adhat az NFC terjedésének, hogy a leggyorsabban terjedő okostelefon-platform, a Google Android legújabb változata támogatja a technológiát. Ugyanilyen nagy súlya van a Nokia bejelentésének is: a piacvezető mobilgyártó mindegyik 2011-ben megjelenő okostelefonjában lesz NFC. A második legnagyobb gyártó, a Samsung pedig azt jelentette be decemberben, hogy elkezdi az NFC-csipek tömeges gyártását; a dél-koreai gyártó valószínűleg a készülékeibe is beépíti a csipeket.

Az NFC alapú fizetés megjelenése szorosan összefügg az érintés nélküli fizetési eszközök terjedésével - mondta az Indexnek Brian Morris, a Mastercard elektronikus üzleti megoldásokért felelős alelnöke.

Az alelnök szerint most 83 millió PayPass kártya van forgalomban, és ezek a kártyák kerülnek át a mobiltelefonokba. A legfontosabb, hogy a mobilok ugyanazokat a terminálokat használják, amelyeket a PayPass kártyák is, tehát az eladóknak nem kell továbbfejleszteniük a kasszáikat.

Magyarországon az OTP, az Unicredit és a Takarékbank teszteli a PayPass technológiát, de még csak háromszáz elfogadóhely van az országban. Ez elég kevés, hiszen a hagyományos bankkártyákat nagyjából hetvenezer helyen használhatjuk. Az OTP elmondta, hogy 13 ezer PayPass kártyájuk van forgalomban, és Budapest után Pécsen, Szegeden, Győrben és Debrecenben folytatják a terjeszkedést.

Nemzetközi viszonylatban jobb a helyzet, világszerte 245 ezer elfogadóhely van. Különösen sokan használják a PayPass technológiát Törökországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Norvégiában.

A mobilok képesek arra, hogy egyszerre kezeljék a Supershop és a Multipont kedvezménypontokat, a különböző pénzintézetekhez tartozó bankkártyákat, illetve a Libri, a Malév vagy a T-Mobile hűségkártyáit, ajándékutalványait és kuponjait, hogy csak néhány életszerű lehetőséget említsünk a sok közül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

SPAR: mobilfizetés országszerte

Országszerte 400 SPAR, Kaiser's és Interspar üzlet kasszájánál elérhető a MobilFizetés szolgáltatás, így a Telenor és a T-Mobile ügyfelei ezen túl már a bevásárláskor is a mobiljukat készíthetik elő készpénz vagy bankkártya helyett.

A SPAR Csoport a T-Mobile, a Telenor, a Laurel Számítástechnikai Kft. és az FHB Kereskedelmi Bank együttműködésének köszönhetően a MobilFizetés szolgáltatás kényelmes fizetési lehetőséget biztosít a két mobilszolgáltató ügyfelei számára. A Telenor és a T-Mobile MobilFizetés szolgáltatásra szerződött ügyfelei mostantól mobiltelefonjuk segítségével is kiegyenlíthetik vásárlásaik ellenértékét az ország bármely SPAR, Kaiser's és INTERSPAR üzletében.

A MobilFizetésnél a kasszánál nincs más dolgunk, mint jeleznünk a pénztárosnak, hogy MobilFizetéssel fizetünk, aki ezután a tranzakció elindításához elkéri mobilszámunkat, vagy MobilFizetés azonosítónkat. Az azonosító átadása akár egy vonalkód leolvasásával is megtörténhet, még tovább egyszerűsítve a fizetési folyamatot. Ezt a vonalkódot az ügyfelek a szerződés után megkapják matrica formájában. A tranzakció elindítását követően kisvártatva megérkezik a MobilFizetés üzenet a készülékünkre, amelyet a MobilFizetésben már megszokott módon az "mSzámlánk" kiválasztásával, majd a szolgáltatáshoz tartozó PIN-kód (ún. mKód) megadásával saját mobilkészülékünkön hagyhatunk jóvá. Ezután a kassza kinyomtatja a blokkot, és már készen is vagyunk a fizetéssel. A fizetési folyamat nem hosszabb a bankkártyás fizetésnél, a készpénzszámolgatásnál pedig biztosan gyorsabb.

A MobilFizetés szolgáltatás igénybevételéhez az FHB Kereskedelmi Bankkal szerződéskötés szükséges, melyet követően mobilunkkal a szolgáltatáshoz kapcsolt MobilFizetés bankszámla egyenlegének terhére fizethetünk.

Címkék: