Százezreket érhet egy üres borosüveg

Pénzcentrum2011. január 12. 14:02

A borkultúra terjedésével párhuzamosan megjelent Kínában a hamis borok piaca. A hamisítók több száz eurót is fizetnek egy-egy minőségi ital üvegéért, amelybe aztán kevésbé minőségi párlatot palackoznak.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tájékoztatása szerint akár 300 fontot (közel százezer forint) is fizetnek a kínai borhamisítók egy minőségi ital jó állapotú üres palackjáért. Az egyik legkeresettebb az 1982-es Chateau Lafite Rothschild üvege, amelynek bontatlan palackja akár 2000 fontot (665 ezer forint) is érhet az aukciókon.

Az elmúlt években Kína lett a világ leggyorsabban növekvő borpiaca, ahol kifinomultságra éhes milliomosok tucatjai hajlandóak rengeteg pénzt kifizetni egy-egy minőségi italért. Tavaly egy 2009-es Chateau Lafite 43 ezer fontért cserélt gazdát Hongkongban, háromszor annyi pénzért, mint amit Londonban ért volna. Nem csoda, hogy a hamisítók a jövedelmező üzletből megpróbálnak hasznot húzni.

Van olyan üvegkereskedő, Sanghaj és Peking bárjaiból gyűjti össze az üres palackokat. Készpénzben fizet és vállalja a szállítást, de ragaszkodik ahhoz, hogy az üveg eredeti és a lehető legjobb állapotú legyen. Ezeket aztán továbbértékesítik a hamisítóknak, akik a minőségi italok üvegeibe kevésbé minőségi italokat töltenek, majd eredeti termékként hozzák forgalomba.

A borhamisítás nem csak a hagyományos borvidékekről származó italokat érinti, de Kína legismertebb prémium italát, a Maotai-t is. A cég szóvivője szerint már több millió jüant költöttek a hamisítás elleni küzdelemre: már fényérzékeny tintát, vízjelet, hologramokat és speciális zárófóliát is használnak az üvegen. A cég 80 alkalmazottja csak a termékvédelemre fókuszál, mégis úgy látják, lehetetlen kivédeni a hamis italok piacra kerülését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: