Több ezer ügyfelet érint a bankterminálok meghibásodása

Pénzcentrum2011. január 7. 14:02

Több ezer bankkártyával fizető ügyféltől vonták le kétszer is a fizetendő összeget egy technikai probléma miatt az év utolsó napján Angliában. Hazánkban is előfordulnak olyan esetek, amikor valakinek a számláját kétszer is megterhelik ugyanazzal az összeggel egy vásárlás során. A Pénzcentrum.hu utánajárt mi a teendő ezekben az esetekben.

A technikai probléma, a szigetországban található pénzintézet, a Lloyds Banking Group által a kereskedőkhöz kihelyezett termináloknál fordult elő. A pénzintézet üzemelteti a legtöbb kihelyezett kártyaleolvasó rendszert Angliában, így nem csoda hogy több ezer ügyfelet is érinthetett a meghibásodás

Szilveszter napján a fizetési rendszerben bekövetkezett hibából adódóan számos ügyfél számlája kétszer is meg lett terhelve. A pénzintézet elmondása szerint a hiba csak néhány kereskedőnél elhelyezett terminálnál fordult elő, azonban így is több ügyfél jelezte a problémát. Egy szóvivő elmondása szerint, ha megállapításra kerül, hogy egy ügyféltől többször is levonták az összeget, akkor természetesen a bank saját költségén visszafordítja a felesleges tranzakciókat.

A felmerülő probléma nem is jöhetett volna rosszabb időben - mondják a pénzintézet emberei. Ugyanis szilveszter az év egyik legnagyobb bankkártyás fizetési forgalmát lebonyolító napja a szigetországban. Az év utolsó napján nagyon sokan használják plasztik kártyájukat fizetésre a különböző boltokban, éttermekben és egyéb szórakozóhelyeken.

Mit tegyünk, ha észrevesszük a hibás tranzakciót?

Hazánkban is rendszeresen előfordul, hogy egy POS terminálnál történő fizetéskor, technikai probléma vagy emberi figyelmetlenség miatt kétszer is megterhelik ugyanazzal az összeggel bankszámlánkat. Ha rájövünk a tévedésre - ez legkésőbb a bankszámlakivonat kézhezvétele alkalmával be is következik - mindenképp vegyük fel a kapcsolatot az üzlettel vagy a bankunkkal és mutassuk be a bizonylatot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezért fontos, hogy minden kártyás vásárlás után őrizzük meg a tranzakciós bizonylatot legalább addig, amíg nem ellenőriztük le a számlakivonaton, hogy minden tranzakció stimmel e. A tranzakcióról egyébként minden esetben készül bizonylat. Ha beigazolódik a gyanúnk, akkor minden esetben vissza kell fizetniük számunkra a számlánkról tévesen levett összeget és a kártyahasználat plusz díját is.

Amennyiben egy tranzakció során többször áthúzzák bankkártyánkat a POS terminálon, az nem jelent feltétlenül többszörös terhelést. Az összeköttetések ugyanis nem minden esetben épülnek fel sikeresen, ezért a terminál kijelzőjéről vagy a kinyomtatott bizonylatról leolvasható a sikertelenség.

Címkék: