Beszédes számok: ennyit költünk karácsonykor

Orosz Márton2010. december 6. 04:44

Karácsonyi szezon: ideén jobb lesz? A statisztikák szerint az elmúlt években egyre kevesebbet költöttünk a karácsonyi szezonban, idén azonban megállhat ez a negatív trend. A várakozások szerint az adóváltozások növelhetik a vásárlókedvet, így átlagosan közel 34 ezer forintot költünk majd ajándékra.

Egyre kevesebbet költöttünk az elmúlt három karácsonyi szezonban. Míg 2004 és 2006 között a decemberi hónapban 25 százalékkal nőtt meg a forgalom az év utolsó hónapjában egy átlagos hónaphoz viszonyítva, addig 2007-ben ez a szám 20 százalék volt, 2008-ban 16 százalék, míg tavaly már csak 11 százalék - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet Consumer Tracking felmérésének adataiból.

"Az idei karácsonyra vonatkozó várakozások kapcsán az eddigi negatív trend visszafordulni látszik, a korábbi évek gyengülő forgalma helyett enyhe növekedést várunk, amely elsősorban a szezonalitásnak tudható be" - mondta el Dörnyei Otília, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

A hipermarketek az ünnepi nagybevásárlások kedvelt helyszínei

A karácsonyi ajándékok beszerzésénél, illetve az ünnepekre való felkészülésnél előszeretettel vásárolunk a szélesebb termékválasztékkal rendelkező, kedvezőbb árszintet kínáló csatornákban. Az elmúlt évek tendenciái alapján elmondható, hogy a karácsonyi nagybevásárlások különösen kedvelt helyszínei a hipermarketek. Ennek megfelelően a hipermarket csatorna látogatottsága is megemelkedik a decemberi hónapban; míg egy-egy hónap során a magyar háztartások 50-60 százaléka látogat el valamilyen hipermarket áruházba, addig decemberben ez az arány a 70 százalékot közelíti. A hagyományos csatornába tartozó kisboltok esetében ilyen mértékű vevőkör bővülés nem figyelhető meg. Forgalmát tekintve is ennek a bolttípusnak nő a jelentősége leginkább a decemberi szezonban.

Többet vásárolunk margarinból, vaníliás cukorból és sütőporból

December hónap során az ünnepi előkészületekhez kapcsolódó sütési- illetve főzési alapanyagokból hagyományosan többet vásárolunk. Az év során mért átlagos havi fogyasztáshoz képest decemberben harmadával többet vásárolunk margarinból, vajból, puding- és desszertporokból, valamint tejszínből. Az ünnepre készülődve a sütőpor és egyéb sütési kellékek forgalma is megnő.

 

 


Az ünnepekhez és a vendégváráshoz a legtöbb családban az alkoholos italok kínálása, fogyasztása is hozzátartozik. Mind a bor mind az égetett szeszesitalok fogyasztása megnő. A tavalyi évben a bor piaca kevésbé érezte meg a csökkenést, körülbelül másfélszer annyi bor fogyott decemberben, mint egy átlagos hónapban. Az égetett szeszes italok forgalma is nőtt tavaly decemberben, ha az év többi hónapjához viszonyítjuk, viszont a korábbi éveknél kisebb mértékben.

A házi készítésű finomságok mellett a csokoládé is hozzátartozik az ünnepekhez és az ajándékozáshoz. Decemberben több csokoládét vásárolunk, mint az év egy átlagos hónapjában, de a tavalyi pesszimista fogyasztói hangulat, már az édességek piacát is szűkítette. A szezon azért fellendülést hoz a többi hónaphoz képest: az ajándékozásokhoz kapcsolódóan a többi csokoládé típusból is többet vásárolunk a havi átlagnál: ötödével több táblás csokoládét és közel dupla annyi bonbont.

A szezonális édességek, vagyis a szaloncukor, a csokoládé figurák, valamint a Mikulás csomagok a decemberi csokoládé forgalom több mint felét adják. A tavalyi évben valamennyi szezonális csokoládétermékből kevesebb fogyott, mint 2008-ban, egyetlen növekvő kivételt a mikulászsákok adták. A kompakt, egyszerű ajándékozásra egyre nagyobb igény mutatkozik, hiszen a vevők többsége szeretné a bevásárlásait minél gyorsabban és egyszerűbben letudni.

Ruházat: kiegészítőket és sportruházatot is előszeretettel vásárolunk

A ruházati termékek esetében is kiemelt jelentőséggel bír a karácsonyi szezon. A GfK Hungária FashionScope című tanulmányának adatai szerint a magyar háztartások ruházati cikk beszerzéseiből rendszerint kiemelkedően magas arány jut az év utolsó két hónapjára, és az elmúlt három év csökkenése tavaly már megállt. Míg 2005-2007 között a karácsonyi (november-december) időszakban átlagosan 40 százalékkal magasabb forgalmat realizáltak a kereskedők a ruházati piacon az egész évre jellemző kéthavi átlaghoz képest, addig 2008 utolsó két hónapjában - az első válság által érintett időszakban - azonban már csak 30 százalék volt ez a többletforgalom. A tavalyi évben korábban kezdett akcióknak köszönhetően a november-decemberi forgalom már újra forgalomtöbbletet hozott, azonban a szezonális ruhaforgalom 37 százaléka akcióban fogyott el 2009-ben.

Kimondottan erős a karácsonyi szezon a kiegészítők tekintetében. Az elmúlt években több mint duplája volt az értékbeli forgalom az egész évre jellemező kéthavi átlaghoz képest. A sportruházat is nagyon népszerű ilyenkor: a szokásos havi mennyiség közel dupláját költötték a háztartások erre a kategóriára karácsonykor.

Így számolnak a boltosok

2010-ben nagyobb év végi forgalomra számítanak a kereskedők a tavalyinál - derül ki az Országos Kereskedelmi Szövetség prognózisából. A szakmai szervezet optimistán tekint a jövőbe: az idei év második félévben megállt a kiskereskedelmi forgalom visszaesése, növekedésnek indultak a reálkeresetek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Közleményükben kiemelik, hogy a vásárlások mennyisége júliusban és augusztusban elérte az előző évi szintet. Ebben feltehetően szerepet játszik, hogy az ipari termelés már bővül, a reálkeresetek pedig 3,1 százalékkal emelkedtek.

Az OKSZ szerint számolni lehet azzal, hogy év végén a tavalyinál többet költenek a vásárlók az üzletekben az egy évvel korábbinál, mivel megállt a fogyasztás korábbi visszaesése. Tartós irányzatnak tekinthető az is, hogy a nagy áruterületek (élelmiszer szaküzletek, tartós cikkek, jármű) forgalma egyidejűleg élénkült. A kedvező kilátások is segíthetik a kereskedelem élénkülését: 2011-ben a személyi jövedelemadó terhek várható csökkentése, valamint a cafeteria rendszer könnyítése a vásárlók eddigi óvatosságát a költekezésben enyhíthetik.


Az utolsó hetekben pörög fel a forgalom

A korábbi évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a nagyjából novembertől december 24-ig tartó karácsonyi szezon az utolsó hetekben éri el csúcspontját. Tavaly év végén az üzletláncok arról számoltak be, hogy a vásárlások az utolsó hetekre, az utolsó hétre terelődtek. A karácsony előtti napokban rendre telt ház volt a hipermarketekben, de a plázákban is a megszokott zsúfoltsággal találkozhattunk. Gyakorlatilag a forgalom kétharmada december első három hetében realizálódott.

 

Mennyit költünk ajándékra?

Idén átlagosan 33.800 forintot tervezünk karácsonyi ajándékokra költeni, de közel kétharmad maximum 30.000 forintot szán az ünnepekre - derül ki az Árukereső.hu, 2000 fő részvételével készített online felmérésből.

A magyar internetezők 79 százaléka a világhálón tájékozódik, mielőtt megvenné a karácsonyfa alá valót. A nézelődés mellett már sokan választják az "online bevásárlóközpontokat" is: a válaszadók 65 százaléka tervezi, hogy az interneten is fog vásárolni meglepetést. Leginkább ruhát, gyerekjátékot és kozmetikumot szeretünk adni.

30.000 forint alatt költünk karácsonyi ajándékokra

A többség maximum 30.000 forintot költ karácsonykor (61 %), ugyanakkor van egy szűk réteg (16%), aki több mint 50.000 forintot sem sajnál szerettei megörvendeztetésére - derül ki a hazai adatokból. Átlagosan pedig 33.800 forintot szánunk az ajándékvásárlásra. Nemenkénti lebontásban a férfiak átlagosan 5.600, míg a nők 4.200 forintot áldoznak egy-egy ember ajándékozására.

A magyarok jobban szeretnek adni

Az Árukereső három országban futó, összesen 5000 fős online felméréséből kiderül, hogy a magyar válaszadók több embernek, de kisebb értékben terveznek ajándékot adni, mint a bolgár és román megkérdezettek. A három országban közös, hogy 60 százalék fölötti azok aránya, akik interneten is terveznek ajándékot beszerezni. Szintén hasonlóság, hogy egyik náció sem szereti a tömeget és a sorban állást - ezt az okot jelölték meg a legtöbben az internetes vásárlás előnyeként.


A magyarok a legtudatosabb vásárlók: egyharmaduk heteken keresztül, vagy akár egész évben kutatja a megfelelő ajándékot, ez az arány a románoknál 11, a bolgároknál 17 százalék. Bár többet nézelődünk, de kevesebbet kérdezünk: a magyar válaszadók 43 százaléka ösztöneire hagyatkozik az ajándék kiválasztásánál, míg a románok 70, a bolgárok 89 százaléka méri fel előre a kívánságokat

Címkék: