Milliárdos vette meg a hatalmas szarvasgombát

Pénzcentrum2010. november 29. 14:02

Egy makaói kaszinótulajdonos 330 ezer dollárt (70 millió forint) fizetett egy aukción két szarvasgombáért. A multimilliomos Stanley Ho a hatalmas összeget egy jótékonysági árverésen ajánlotta fel a gasztronómiai különlegességekért.

A Toszkánában talált, 900 és 400 grammos fehér szarvasgomba példányok csillagászati ára nem meglepő a piacon. Három esztendővel ezelőtt egy aukción például szintén a kaszinótulajdonos vásárolt meg egy 1,5 kg-os példányt a most kifizetett összeggel megegyező, 330 ezer dolláros áron.

A szarvasgomba a föld alatt nő, régebben sertésekkel keresték, manapság inkább idomított kutyákat használnak. Egy kiló gomba ára típustól függően 2 000-5 000 euró. A globális felmelegedés következtében azonban a természetben megtalálható példányok száma rohamosan csökkent az elmúlt évtizedekben, így egyre többet kérnek el egy-egy nagyobb súlyú példányért a szerencsés "kincskeresők".

A természetben megtalálható szarvasgombák számának csökkenésének hatására néhány vállalkozó szellemű termesztő lehetőséget lát a szarvasgomba-iparban. A szarvasgomba termesztése azonban nem rövidtávú befektetés, mivel az ültetvény csak az első évtized végén fordul termőre, utána viszont hektáronként akár száz kilogramm szarvasgomba is szüretelhető.

 

Címkék: