Akció: holnap ne vásárolj!

Pénzcentrum2010. november 25. 12:02

2010-ben november 26-ára esik a Ne Vásárolj Semmit Nap. Az akciónak Magyarországon már kilenc éves hagyománya van. Azokban az országokban, ahol a fogyasztói "kultúra" már korábban elhatalmasodott, több, mint tíz éve tartják meg a "fogyasztói böjt ünnepét". A várakozások szerint idén több mint hatvan országban több százezer ember vesz részt az egynapos vásárlási szünetben.

A kezdeményezés nem magyar. Az ötlet Ted Dave-től származik (kanadai reklámszakember), aki 1992-ben így akart tiltakozni a reklámok szüntelen fogyasztásra ösztönzése ellen. Hivatalosan 1997. óta tartanak "Buy nothing day"-t az USA-ban. Ott ez a nap a hálaadással egyszerre kerül megtartásra, mert az óceán túloldalán ez az a nap, ami a leginkább vásárlásra ösztönzi az amerikaiakat (november negyedik péntekje, idén november 26-a). A kezdeményezéshez már 65 ország csatlakozott az elmúlt években, köztük hazánk is.

Ebből az alkalomból érdemes minden tudatos fogyasztónak átgondolnia költekezését, és legalább ilyenkor csukva tartania a pénztárcáját. Ha ez nem menne egyedül, nem kell kétségbe esnünk, hisz itthon is egyre több szervezet hirdet programokat erre a napra. És természetesen nemcsak fogyasztóvédelmi szervezetek, hanem környezetvédelmi szervezetek is, hisz a növekvő fogyasztás az előállításhoz szükséges nyersanyag- és energiaigényt továbbá a keletkező hulladék mennyiségét növeli.

A környezetvédő, és más fogyasztáskritikus szervezetek minden év novemberének utolsó péntekjén arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a civilizációnk által diktált túlfogyasztás számtalan káros környezeti és társadalmi következménnyel jár.

A szervezők szerint a fogyasztásra ösztönző reklámdömping közben elterelődik a figyelem arról, hogy a fogyasztói boldogságérzetet fenntartó termékek előállítása többnyire hosszú távon fenntarthatatlan mértékben veszi igénybe környezetünket. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
ne vásárolj semmit nap,