Hány háztartásban van még vezetékes telefon?

Pénzcentrum2010. november 11. 13:02

A mobiltelefonok elterjedésével és az internet térnyerésével a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága 60,19%-ra csökkent. 2010 szeptemberében 19 ezerrel folytatódott a növekedés, így a hónapban 1,846 millió volt a becsült vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, a vezető alternatív szolgáltatók, (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

A vizsgált hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma az előző havi 801 ezerről közel 803 ezerre emelkedett. A gyorsjelentésben szereplő - legnagyobb - kábelszolgáltatók előfizetései szeptemberben 715 ezerre változtak, ez 10 ezerrel több, mint az előző hónapban. Az FTTx, vagyis az optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 192 ezer előfizetés volt a hónap végén. Így összességében 2010 szeptemberében a vezetékes szélessávú internet-előfizetések becsült száma 1,846 millió volt (augusztusban 1,827 millió).

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott vezetékes és kábeltelevízió hálózatos vonalak száma összességében csökkent, szeptemberben ez az érték 2,979 millió volt. A teljes vonalszámon belül a hagyományos vezetékes telefonvonalak száma a hónapban 2,331 millió (az előző hónapban 2,349 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 552 ezer (az előző hónapban 544 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 96 ezer (az előző hónapban 97 ezer) volt.

Az év kilencedik hónapjában a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,80 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 60,19% volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 357 millió, IP-alapon pedig 87 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 149 perc volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szeptemberi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 535 ezer számot hordoztak.

 

Címkék: