Átverős boltosok, trükköző kereskedők: így harcolhatsz ellenük

Pénzcentrum2010. október 14. 05:22

Többeket felháborít az egyes üzletek, kiskereskedelmi láncok velük szemben tanúsított lekezelő magatartása és az interneten több fórumon is nyomdafestéket nem tűrő módon fakadnak ki a vásárlók ez ügyben. De mit is tehetünk? Sokaknak nem egyértelmű minden helyzetben, hogy milyen garanciális jogaik vannak, mikor és hogyan kell használni a vásárlók könyvét, kinek is kell bizonyítani és mit szavatosság illetve jótállás esetén.

A jótállás és a szavatosság nem ugyanaz!

A garancia fogalmánál két dolgot egyértelműen külön kell választani. A jótállásnál a kereskedő, gyártó garantálja, hogy bizonyos időn belül a termék hibátlanul fog működni. Abban az esetben mentesülhet ez alól, ha be tudja bizonyítani, hogy a vevő nem rendeltetésszerűen használta a terméket. A jótállás csak a jogszabályban meghatározott bizonyos áruk és szolgáltatások csoportjaira vonatkozik, amik rendszerint a tartós fogyasztási cikkek: mosógép, számítógép, tévé, stb. A jótállás ideje alatti (kötelezően előírt 1 év, de a kereskedő ennél többet is vállalhat) reklamáció esetén az eladónak kell bizonyítania, hogy a problémát a vevő okozta, nem pedig a termék hibája. Ha ez az idő letelt, vagy nincs jótállás a termékre (textiltermékek, cipő), akkor a szavatossági jogokat továbbra is érvényesíteni lehet.

Szavatosság esetén az eladó felelősséget vállal, hogy hibátlan terméket értékesített, tehát semmiféle rejtett baja sincs, ami később jelentkezhet. Meghibásodáskor viszont a fogyasztónak kell bizonyítania, hogy ő vétlen és hogy az már az eladáskor selejtes volt, amit azonban az átadáskor még nem lehetett észlelni. A szavatosság a jótállási idő letelte után válik fontossá. Ezen igényünk érvényesítése (fő szabályként) 2 évig áll módunkban.

A reklamáció menete

Minden vásárláskor a blokkot és jótállási jegyet (garancia papír) meg kell őrizni ahhoz, hogy a termék meghibásodásakor eljárhassunk. Amennyiben rendellenességet észlelünk a megvett árucikknél, jeleznünk kell észrevételünket a kereskedőnek, aki köteles erről jegyzőkönyvet felvenni. Ha a kereskedő ezt nem teszi meg, vagy nem foglalkozik panaszunkkal, jogunkban áll a vásárlók könyvét kérni és lejegyezni az esetet, ugyanis ez jogszabálysértés, amit a területileg illetékes Fogyasztóvédelmi Hatóság kivizsgál és bírságot szabhat ki a kereskedésre.

Szigorítás kellene?
A fogyasztók még mindig kiszolgáltatott helyzetben érzik magukat, ezért a fogyasztóvédelemről szóló törvény módosítása szükséges - közölte a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ).

A reklamációs jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a hiba leírását, a vevő igényeit, illetve a rendezés módját. Jogszabály szerint törekedni kell a 15 napon belüli javításra; de ez lehet 30 nap is, ha a kereskedő így rendelkezik. Ha letelik a jegyzőkönyvben foglalt javítási határidő, jöhet a csere, mivel itt hivatkozhatunk jelentős kényelmetlenségre (mert nem tudjuk használni az eszközt). Ha ez nem lehetséges, visszakérhetjük a vételárat, ezt előírja a Polgári Törvénykönyv is. Cserekészüléket a szervizelés ideje alatt azonban nem kötelesek biztosítani.

Vannak esetek, amikor a csere nem megoldható; például nincs már az adott termékből, vagy nem gyártják többé, azonban a vételárat ilyenkor is vissza kell fizetni. Amennyiben sem megjavítani, sem kicserélni nem tudják a visszavitt árut, akkor magunk is megjavíttathatjuk eszközünket a kereskedő költségére, viszont az áru értékének levásárlásra nem kötelezhet minket a kereskedő. Az értékesítő minden esetben köteles intézkedni a cseréről, ha hozzá visszük a terméket, de általában gyorsabb a folyamat, ha egyenesen a szervizhez megyünk. Az utóbbi viszont csak a javítással foglalkozik, egyéb igényünkkel a kereskedőhöz kell fordulnunk.

A leértékelt árura is vonatkozik a jótállás, kivéve a hibás alkatrészt, amennyiben ezt az eladó megjelölte. Tehát az üzletek közkedvelt szlogenje, miszerint az árcsökkentett árukra nem érvényes a kifogás, jogszabályba ütközik!

Problémás területek a FÉBÉSZ szerint
Problémát lát a FÉBÉSZ a vállalatokat sújtó bírság alacsony, éppen ezért nem kellően visszatartó mivoltában; és a több hónapig szervizben lévő műszaki cikkek, illetve az alkatrész utánpótlás elhúzódó folyamata sem elfogadható.


Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Vásárlók könyve

A Vásárlók könyve (Panaszkönyv) egy A/4-es méretű füzet. A dokumentumba nem csak panaszokat lehet írni, hanem javaslatokat és egyéb észrevételeket is. Az üzletekben jól látható helyre kell kifüggeszteni, valamint tollat is kötelező biztosítani hozzá. A borítót a helyi jegyző lepecsételi és aláírásával hitelesíti. A nyomtatvány hárompéldányos oldalakból áll, a második lapot kell kitépnünk és megőriznünk!

Ha valahol nincs vásárlók könyve jól látható helyre, könnyen hozzáférhető módon kitéve az máris önmagában szabálysértés! Tehát a pénztárosi pult alatt tartott, vagy a vevőszolgálatokon tárolt dokumentumok (ahol kérni kell a dolgozóktól) szabálytalanok. A bejegyzést nem szabad semmiféleképpen sem megakadályozni.

Miután beírtuk a könyvbe a panaszt vagy észrevételt, a törvény szerint azonnal ki kell vizsgálni azt a kereskedőknek, és erről harminc napon belül, írásban kötelesek értesíteni a vásárlót. Ha ez nem történik meg, mehetünk a fogyasztóvédelemhez. Az eljáró hivatalos szerv a település jegyzője is lehet. A hivatalban jegyzőkönyvet vesznek fel az esetről, majd a felügyelet helyszíni ellenőrzéssel kivizsgálja az ügyet, és ha kiderül, hogy a kereskedő tényleg nem foglalkozott a reklamációval, százezer forint bírsággal is sújthatják.  

A Vásárlók könyvében rögzített bejegyzéseket és válaszokat az Önkormányzat és a Fogyasztóvédelem két évre visszamenőleg bármikor vizsgálhatja és a szabálysértéseket utólag is szankcionálhatja.  Vitás kérdések esetében (a termék eleve rossz volt vagy a nem megfelelő használat okozta a problémát; illetve javítható, nem javítható, stb.) kérhetjük független szakértő véleményét, aki bevizsgálja a terméket, és ha ezek után sem születik megegyezés, Békéltető Testülethez fordulhatunk.

A hibás terméket három napon belül rögvest köteles visszaváltani az eladó és a vételárat visszafizetni, amennyiben a termék sértetlen.

Címkék:
tudatosvasarlo,