Ősszel majdnem minden élelmiszer drágább lesz

Pénzcentrum/MTI2010. augusztus 19. 16:02

A 2010-es teljes magyarországi zöldség- és gyümölcstermés harmada megsemmisült az idei év rendkívüli időjárása következtében - mondta Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

A 2010-es termésátlagok tükrében az látszik, hogy a tavalyi esztendőhöz viszonyítva mintegy 30 százalékos; az elmúlt tíz év átlagához viszonyítva 40-45 százalékos a terméscsökkenés - közölte Szabó József.

Van olyan termésfajta, ahol a teljes veszteség mintegy 80 százalék - tette hozzá a szakember.

Idén szeptemberben a zöldség és gyümölcsárak 20-25, a kenyérfélék átlagosan 15, a tejtermékek árai pedig 15-20 százalékkal emelkedhetnek. A Népszava tegnap megjelent cikke szerint míg jelenleg egy 100 ezer forint nettó jövedelmű fogyasztó havonta 15 ezer forintot fordít a négy alapvető élelmiszerre, ősszel ez az összeg 17 250 forintra emelkedhet.

Szakemberek szerint a mezőgazdasági termények mellett a hústermékek is drágulnak majd ősszel, ami alapján arra számítanak, hogy a drágább hazai húsárú helyett olcsó, silányabb minőségű importtermékek kerülnek majd az áruházláncok polcaira

Címkék: