Nyit a Starbucks: részesei lehetünk a különleges "élménynek"!

Pénzcentrum2010. június 15. 14:02

Ma nyílik az első magyarországi Starbucks kávézó a WestEnd bevásárlóközpontban. A sajtótájékoztatón csak úgy hemzsegtek a kávéra szomjas újságírók, PR-osok és egyéb egybegyűltek, az "elkészült a karamellás frappuccino"-tól alig lehetett hallani a menedzserek szavát. Azért a Bukarest szóra többen felkapták fejüket.

"Nagyra tartjuk Magyarország hosszú múltra visszatekintő, színes kávéházi kultúráját és izgatottan várjuk, hogy a részesei legyünk" - mondta Vladan Armus, a Starbucks közép- és kelet-európai régiójának márkaigazgatója. "Az elmúlt néhány évben a kávéházak visszanyerték korábbi népszerűségüket Magyarországon, ezért örömmel várjuk, hogy megismertessük vásárlóinkkal minőségi kávéinkat és az egyedülálló Starbucks Élményt, amely felpezsdíti és gazdagítja az emberi lelket."Nagyjából ugyanez volt a válasz arra a kérdésre is, hogy miért csak most - két évvel később, mint ahogy azt elemzők várták - nyitják meg az első üzletet. Vladan Armus szerint ugyanis most ért be nagyjából a kávéházi kultúra hazánkban, és bár már jelen van számos egyéb versenytárs kávézólánc - közülük a coffeeheavent emelték ki név szerint - ettől még úgy hiszik, bőven rejlenek üzleti lehetőségek a budapesti, de a vidéki piacon is.

Sokakban talán felmerül a kérdés, hogy miért épp egy bevásárlóközpontot választottak az első hazai Starbucks helyszínéül, és miért nem a sokkal elegánsabb Váci utcát, vagy Andrássy utat. "A WestEnd bevásárlóközpont eleven, lendületet sugárzó hely Budapest szívében, ahol az emberek örömmel vásárolnak és találkoznak egymással", magyarázta Armus. "Úgy véljük, ideális helyszínt nyújt majd az embereknek a "harmadik hely" élményéhez, ahol megpihenhetnek, kikapcsolhatnak és jókat beszélgethetnek barátaikkal egy nagyszerű csésze kávé mellett". Armus elmondta, hogy korábban felmérték a WestEnd közönségét, és tapasztalataik szerint oda nem csak vásárolni járnak az emberek, ráadásul a vasútállomás közelsége, illetve a hétköznap reggel 6 órás nyitás miatt sokan náluk fogyasztják majd el első kávéjukat.

Várható árbevételről, illetve látogatószámról szigorúan nem esett szó az eseményen. Matt Sikes pénzügyekért felelős elnök-helyettes annyit fűzött a kérdéshez, hogy a Starbucks számára az egyéni fogyasztók számítanak, a mostani üzletnyitással az a céljuk, hogy a magyarok is megismerkedhessenek a "Starbucks élménnyel". Terjeszkedésről, további várható üzletnyitásról azonban még ennyit sem lehetett megtudni a tájékoztatón.

A magyarországi nagyközönség előtt ma megnyíló kávézót a Starbucks Coffee International Inc., Starbucks Coffee Company teljes tulajdonú leányvállalatának, valamint az AmRest Coffee Sp. z o.o, az AmRest Holdings S.E. teljes tulajdonú leányvállalatának közös vállalata, az AmRest Kávézó Kft. üzemelteti. A Starbucks 2008 óta működik együtt az AmResttel, közösen nyitottak kávézókat már Csehországban és Lengyelországban is. Jelenleg összesen 16 kávézót működtetnek együtt a három országban.

Mi szem-szájnak ingere

Miután a tegnapi sajtótájékoztatón mindenki végigkóstolhatta akár a teljes kínálatot, holnaptól a nagyközönség is élvezheti majd a Starbucks teljes kínálatát, így a 100% Fair Trade Certified presszókávéból készült forró és hideg italokat, a filteres kávékat, valamint a Tazo teák teljes választékát. A Starbucks emellett 16 féle arabica babkávét is kínál Latin-Amerika, Afrika, Ázsia és Csendes-Óceánia farmjairól.

A Starbucks hagyományos kávéházi termékeket, így süteményeket, muffinokat, fánkokat, szendvicseket és salátákat is kínál majd. A Starbucks Magyarország egyedi, magyar ízlésvilághoz igazított terméke lesz többek között a reform háromszög szendvics, a kolbászos, valamint a Pick szalámis szendvics. A Starbucks Magyarország büszkén kínálja a nagyhírű helyi cukrászda, a Gerbeaud két remekét is: a sajtos pogácsát és a mandulás-nugátos süteményt.

És hogy a lényegről, vagyis a kávéról is szó essen, érdemes tudni, hogy Starbucks alapítói már az első évben megvették saját kávépörkölőjüket Hollandiából, amelyet a Fisherman pályaudvar mellett állítottak fel üzletükben. Mint azt az igazi kávészakértők tudják, a kávé minősége nagyban függ a pörkölési eljárástól. A sötétre pörkölés a Starbucks specialitása, szerintük szerint csakis ez az eljárás hozza ki a kávé igazi ízét. A Starbucks különleges pörkölési eljárásának neve Starbucks Roast, amely minden kávétípusra a legjobb egyedi eljárást írja elő.

A Starbucksban található kávék több kávérégióból származnak: Latin-Amerikából, Afrikából, Ázsiából, de megtalálhatók a multi regionális kávék is kínálatukban, amelyben ötvözik az egyes régiók jellemzőit.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Modern, vagy klasszikus?

A megnyitón a kávézó dizájnjáról is szó esett, amiről Vladan Armus annyit mondott, hogy igyekeztek a modern igényeknek is megfelelni, ugyanakkor a hazai, klasszikus kávéházi hangulatot is megteremteni. Ennek megfelelően az üzlet földszinti részén az egyik falat fával borították be, mintegy rusztikus hangulatot kölcsönözve a saroknak, de a képet megtöri egy függőlegesen végigfutó nyersbeton fal elem. A kávézó alapterülete nem túl nagy, azonban a galéria jelentősen megnöveli a teret, persze a népes újságírótábor még így is alig fért el a pult körül, amíg kávéját várta. Néhány fős társaságok számára ideális a helyszín, azonban nagyobb csoportok már nehezen tudnak egy asztalnál helyet foglalni.


Szerencsére a kávézóba nem csak a bevásárlóközponton keresztül lehet bejutni, hanem a Váci út felől, vagyis kívülről is megközelíthető, így akik nem szeretnének a WestEndben hömpölygő tömeggel találkozni, elkerülhetik ezt.

Szerencsére az itthoni kávézóban is ingyen használhatják majd a vendégek a wifi-t, ami egyáltalán nem triviális

Már Romániában is jelen vannak!

A Starbucks első kávézója az Európa-Közel-Kelet-Afrika régióban 1998-ban, Londonban nyílt meg, azóta lefedték az európai kontinens nagy részét, és a régió összesen 29 országában (Ausztriában, Bahreinben, Belgiumban, Bulgáriában, Cipruson, a Cseh Köztársaságban, Dániában, Egyiptomban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Írországban, Jordániában, Kuvaitban, Libanonban, Hollandiában, Ománban, Lengyelországban, Portugáliában, Katarban, az Ír Köztársaságban, Romániában, Oroszországban, Svédországban, Szaúd-Arábiában, Spanyolországban, Svájcban, Törökországban, az Egyesült Arab Emirátusokban és Nagy-Britanniában.) vannak jelen, több, mint 1600 kávézóval.

Címkék:
pick szalámi,