CE - Mit takar a sokat látott jelölés?

Pénzcentrum2010. június 15. 15:02

Gyakran látjuk ugyan a CE-jelölést az általunk vásárolt termékeken, de vajon mit is jelent valójában? Az Európai Bizottság is érzi, hogy az európaiak többsége nem ismeri a jelölés mögött rejlő tartalmat, ezért felvilágosító kampányt indítanak - derül ki a Bizottság közléséből.

Honnan a rövidítés?
A CE, a Conformité Européenne francia kifejezés rövidítése,  melynek a jelentése: az európai előírásoknak megfelelő.

"A CE-jelöléssel kitárul az európai piac!" szlogennel tájékoztató kampányt folytat a CE-jelölésről az Európai Bizottság. A jelölés arra hívja fel a fogyasztó figyelmét, hogy a termék megfelel valamennyi vonatkozó uniós előírásnak, így Unió-szerte forgalomba hozható és értékesíthető. A gyártó a CE-jelölés feltüntetésével saját kizárólagos felelősségére kijelenti, hogy a termék megfelel valamennyi vonatkozó jogi követelménynek, mindenekelőtt az egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak.

A CE-jelölés nem azt tanúsítja, hogy a termék az Európai Gazdasági Térségben készült, hanem csupán azt, hogy a terméket a forgalomba hozatal előtt megvizsgálták, és megfelel a jogszabályi előírásoknak (például elér egy harmonizált biztonsági szintet). Azt jelenti tehát, hogy a gyártó meggyőződött arról, hogy a termék megfelel a rá érvényes irányelv vagy irányelvek által előírt valamennyi lényeges vonatkozó követelménynek (pl. egészségügyi és biztonsági előírások), vagy megvizsgáltatta a terméket egy bejelentett megfelelőségértékelő szervezettel.

A CE-jelölést nem kell valamennyi, az EU-ban értékesített terméken feltüntetni. Összesen mintegy 23 különböző termékkategóriára érvényes, mint például játékszerek, elektromos fogyasztási cikkek, gépek, egyéni védőeszközök és liftek.

Miért lehet hasznos a jelölés?
Az európai ipar esetében a jelölés az uniós vállalkozások számára lehetővé teszi, hogy a teljes belső piachoz hozzáférjenek anélkül, hogy 27 nemzeti hatóság engedélyét kellene külön-külön beszerezniük. Ezáltal kisebb a megfelelőség követelménye által jelentett teher, csökkennek a belőle eredő költségek - ugyanakkor marad a kiváló színvonal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nemzeti hatóságok esetében a jelölés valamennyi hivatal számára megkönnyíti az ellenőrzést anélkül, hogy az a színvonal kárára válna - mégpedig egy olyan időszakban, amikor az uniós piacon elérhető termékek sora exponenciálisan nő.

Az Európai Unióban gyártott termékeket illetően a gyártó feladata, hogy elvégeztesse a megfelelőségértékelést, elkészítse a műszaki dokumentációt, kiadja az EK-megfelelőségi nyilatkozatot és ellássa a terméket a CE-jelöléssel. A forgalmazóknak pedig meg kell győződniük mind a CE-jelölés, mind a szükséges háttér-dokumentáció meglétéről. A harmadik országból behozott termékek esetében az importőrnek meg kell győződnie arról, hogy az Unión kívüli gyártó megtette a szükséges lépéseket, és a dokumentáció kérésre beszerezhető.

Címkék: