A kánikula hatására felpörgött a hazai klímapiac

Pénzcentrum2010. június 10. 09:32

A június második hetére beköszöntött nagy meleg hatására megugrott a légkondicionáló berendezések lakossági kereslete. A nagyobb áruházláncok fokozott érdeklődésről számolnak be, egyes cégek csak a jövő hónapra várják a kereslet tetőzését a split illetve mobil klímák valamint a ventillátorok piacán - derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.

Jelentősen megugrott a klímák iránti kereslet a Media Marktnál hétvége óta. A vásárlók elsősorban nem a legolcsóbb termékeket, hanem a nevesebb márkák alacsony energiafelhasználású, "A" energiaosztályú készülékeit keresik - nyilatkozta a lapnak Szánthó Balázstól, a Media Markt koncepciómenedzsere.

A Tescónál júliusra várják a keresleti robbanást, míg a bauMaxnál már felpörögtek az eladások, utóbbi áruházláncnál, inkább az olcsóbb, "C" energiaosztályos berendezéseket keresik a fogyasztók.

A split klímák beszerelési árai csökkentek az elmúlt években. Míg kilenc évvel ezelőtt a készülékek átlagos beszerelési költsége nagyjából 55-60 ezer forint körül alakult, addig ma már 40-45 ezerért is vállalják a cégek a klímák beüzemelését. Piaci szereplők szerint az árcsökkenés a szerelési piac felhígulásának köszönhető. A legolcsóbb árajánlatokat sok esetben olyan, megfelelő szakértelemmel nem rendelkező vállalkozások adják, akik egyes szükséges szereléstechnológiai lépések kihagyásával dolgoznak.

Címkék: